Hydroxychloroquine werkt niet tegen Covid-19: WHO zet test stop

Het wondermedicijn van de Amerikaanse president Donald Trump werkt niet. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De onderzoekers die het medicijn testten, zijn met de proeven gestopt.

Hydroxychloroquine is een medicijn dat al getest is tegen ebola en werkt tegen onder andere malaria. Maar tegen Covid-19 werkt het niet, zegt de wereldgezondheidsorganisatie WHO nu. Er werd vanuit de WHO een gecoördineerde onderzoeksinspanning gepleegd om te zien of het middel werkte. Intussen is er voldoende bewijs dat dat niet zo is.

The Lancet

Eerder ontstond er al ophef over hydroxychloroquine omdat het vaktijdschrift The Lancet een onderzoek publiceerde. Daarin stond dat het medicijn niet hielp tegen Covid-19 en dat de nevenwerking zodanig stevig waren, dat ze de mortaliteit verhoogden.

De WHO zette de proeven daarom eind mei al stil. Toen The Lancet het artikel moest terugtrekken wegens onduidelijkheid over de dataset, werden de proeven opnieuw opgestart. Nu is het toch einde verhaal voor hydroxychloroquine.

Geen proeven in België

Het Amerikaanse medicijnenagentschap FDA heeft de toestemming voor verder wetenschappelijke onderzoek naar de werkzaamheid bij Covid-19 stopgezet. Het is volgens het bureau ‘onwaarschijnlijk’ dat hydroxychloroquine werkt tegen de effecten van het coronavirus.

In België had Volksgezondheid beslist om niet deel te nemen aan de proeven met hydroxychloroquine, omdat de aanbevolen dosis daarvoor overschreden moest worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20