WHO zet testen hydroxychloroquine stop om ‘veiligheidsredenen’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op maandag beslist om tijdelijk de proeven met hydroxychloroquine stop te zetten. Het middel, dat publiekelijk ondersteund wordt door de Amerikaanse president Donald Trump, zou soelaas moeten bieden tegen het coronavirus.

Hydroxychloroquine, een product dat ook gebruikt wordt om malaria te bestrijden, wordt momenteel ook getest voor zijn werkzaamheid. Die testen moeten worden opgeschort, heeft de WHO nu beslist. De klinische testen gaan nog door, de proeven op mensen worden tijdelijk gepauzeerd.

Solidariteit

De proeven gingen onder de koepel ‘Solidariteit’ door in meer dan 400 ziekenhuizen, verspreid over 35 landen. Voor het experiment waren er al meer dan 3.500 patiënten gerekruteerd.

In het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet verscheen deze week een onderzoek dat aantoont dat het medicijn aan coronapatiënten toedienen, gevaarlijke neveneffecten kan hebben. Het nut van hydorxychloroquine is nog niet aangetoond. Desondanks promootte de Amerikaanse president Donald Trump het medicijn aan het begin van de Covid-19-pandemie.

De president beweerde het middel ook te nemen. Aan NBC zei hij dat de kuur net afgelopen is. ‘Klaar, net klaar’, zegt hij daar in een interview. ‘En ik ben er dus nog.’

Trump

‘Er zijn veel goede dingen uitgekomen. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen het middel nemen. Zeker in de frontlinie. Voor je het (Covid-19, red.) krijgt. De frontliniewerkers, daarvan nemen vele het.’

In België loopt er opvallend genoeg geen studie met hydroxycholoroquine. Dat was een bewuste keuze. Volgens ons land vereiste de studie te hoge dosissen van het middel om veilig te zijn. Nochtans heeft ons land een goede reputatie als het op klinische studies aankomt.

Ander medicijn

‘Die dosis werd in vraag gesteld door sommige ethische commissies en meerdere onderzoekers hebben beslist om patiënten niet aan die dosis van hydroxychloroquine bloot te stellen’, zei het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) daarover in de Franstalige krant L’Echo.

In België wordt momenteel dan ook een ander Covid-medicijn getest. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een vaccin, maar om een middel dat moet helpen de symptomen van reeds besmette Covid-19-patiënten te verlichten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20