Coronamedicijn remdesivir mogelijk deze week al op de Europese markt

De Europese Unie zou de komende dagen groen licht geven aan remdesivir, het medicijn tegen Covid-19. Dan zou het middel binnen de week te verkrijgen kunnen zijn.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA zei bij monde van voorzitter Guido Rasi in het Europees parlement dat het middel van Gilead onder bepaalde voorwaarden toegelaten zal worden.

Het gaat om een tijdelijke toestemming. Daarmee kan het medicament een jaar lang in de 27 landen van de Europese Unie verkocht worden, voor alle normaal noodzakelijke gegevens binnen zijn. Dat is uitzonderlijk: het is net de bedoeling van het EMA om geneesmiddelen pas op de markt te laten als de neveneffecten en efficiëntie duidelijk genoeg in kaart gebracht zijn.

U zal remdesivir niet in de apotheek kunnen krijgen, enkel artsen zullen in goede omstandigheden kunnen overgaan tot het toedienen. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe efficiënt het medicijn juist is. De eerste proeven wijzen er echter op dat wie remdesivir krijgt toegediend, een viertal dagen sneller geneest dan wie in de placebogroep terechtkomt.

Remdesivir is een geneesmiddel van de Amerikaanse farmareus Gilead. Zij hoopten er ebola mee te behandelen, maar het medicijn bleek niet effectief tegen dat virus. Bij in-vitrotesten blijkt het middel nu wel te werken tegen Covid-19.

Het is niet duidelijk hoe snel Gilead eventueel een medicijn zou kunnen produceren op grote schaal.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20