Groen licht voor coronamedicijn van Gilead

Remdesivir, een medicijn van de Amerikaanse farmagigant Gilead dat ook blijkt te werken tegen Covid-19, is goedgekeurd voor ‘noodgebruik’ door de Amerikaanse farmawaakhond FDA.

De behandeling heeft nog niet alle mogelijke tests doorstaan die andere medicijnen doorstaan om goedgekeurd te worden door de FDA, maar dokters mogen ze al gebruiken op Covid-19-patiënten in het ziekenhuis.

Het middel is dus nog niet officieel goedgekeurd, maar door goede testresultaten krijgt het een voorlopige goedkeuring. Gilead geeft 1,5 miljoen dosissen gratis weg aan Amerikaanse ziekenhuizen.

Ebola

De farmareus kon woensdag hoopgevende resultaten voorleggen voor remdesivir, dat oorspronkelijk ontwikkeld was tegen ebola. De helft van de behandelde patiënten was er beter aan toe na een behandeling en meer dan de helft mocht na twee weken het ziekenhuis verlaten. Eerder deze maand bleek echter dat het toch niet deed wat het moest doen, maar die testresultaten waren onvolledig volgens Gilead.

Het aandeel van Gilead ging vrijdag onderuit na het nieuws. Het sloot bijna 5 procent lager op net geen 80 euro. Nabeurs ging het echter weer 2 procent omhoog. Gilead steeg al 21 procent sinds het begin van dit jaar.

De FDA keurde eerder al de malariamedicijnen choloroquine en hydroxychloroquine goed voor noodgebruik tegen Covid-19, maar stuurde later een waarschuwing uit dat er toch wat problemen waren met de behandelingen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20