Remdesivir toont hoopgevende resultaten voor aanpak coronabesmetting

Het experimentele geneesmiddel remdesivir van het Amerikaanse farmabedrijf Gilead Sciences zou mogelijk kunnen worden ingezet voor de behandeling van coronapatiënten. Dat heeft de medische nieuwssite Stat News gemeld op basis van een test bij 113 patiënten in het ziekenhuis van de University of Chicago.

Volgens Stat News bleek het middel goed aan te slaan. Professor Kathleen Mullane, een specialiste infectieziekten die de tests aan de University of Chicago leidde, getuigde dat binnen een week bijna alle patiënten weer naar huis konden terugkeren. Wel moest het overlijden van twee zieken worden gemeld.

Geen voorbarige conclusies

Gilead waarschuwt echter zelf dat aan de test geen voorbarige conclusies mogen worden gekoppeld. Het bedrijf wijst erop dat er voor de tests in Chicago onder meer geen gebruik werd gemaakt van een controlegroep. Daardoor kon ook niet worden nagegaan op welke manier de ziekte zonder de toediening van remdesivir zou zijn verlopen.

Gilead zegt verder dat mogelijk volgende maand meer duidelijkheid kan worden geboden over de werking van het potentiële geneesmiddel. Dan zullen immers ook de resultaten van andere tests bekend zijn. Gilead voert momenteel op 152 locaties bij coronapatiënten tests met remdesivir uit.

Remdesivir werd eerder getest als een middel tegen ebola, maar boekte daarbij weinig succes. Verscheidene studies bij dieren suggereerden echter dat het middel zowel een coronabesmetting zou kunnen voorkomen als genezen.

WHO

In februari al had de World Health Organization (WHO) aangegeven dat remdesivir een mogelijke werking tegen het virus Covid-19 zou kunnen vertonen. Gilead test het middel momenteel wereldwijd uit op 2.400 patiënten met ernstige corona-symptomen. Daarnaast zijn er ook nog tests bij 1.600 patiënten met mildere symptomen.

‘Om enige conclusie over de tests te kunnen trekken, moet de totaliteit van alle data worden geanalyseerd,’ waarschuwt het bedrijf. ‘Anekdotische rapporten kunnen misschien wel hoopgevend zijn, maar bieden niet de statistische kracht om te bevestigen dat remdesivir een veilig en efficiënt middel kan zijn om besmettingen met Covid-19 te bestrijden.’

Meer