IMF: ‘Coronacrisis kost wereldeconomie 9.000 miljard dollar’

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de wereldwijde economische schade van de coronacrisis oploopt tot 9.000 miljard dollar.

Dat verwacht hoofdeconoom Gita Gopinath in een nieuw halfjaarlijks rapport over de staat van de wereldeconomie, met als titel ‘De Grote Lockdown’. De wereldeconomie zal volgens de prognoses krimpen met 3 procent dit jaar.

Grote Depressie

‘Het is zeer waarschijnlijk dat de wereldeconomie haar ergste recessie sinds de Grote Depressie zal meemaken. De huidige crisis zal de financiële crisis van een decennium geleden overtreffen’, voorspelt Gopinath.

De Belgische economie zal volgens het IMF dit jaar met 6,9 procent krimpen. Volgend jaar zou een groei volgen van 4,6 procent. Binnen de eurozone krijgen de toeristische landen Griekenland (-10 procent), Italië (-9,1 procent) en Spanje (-8 procent) dit jaar de zwaarste klappen.

Comeback in 2021?

De wereldwijde economie zou volgend jaar met 5,8 procent kunnen herstellen, wel op voorwaarde dat de corona-pandemie in de tweede helft van dit jaar afzwakt en de beperkende maatregelen versoepeld kunnen worden. Dankzij overheidssteun zou de economische activiteit dan verder kunnen normaliseren.

Doemscenario

Het IMF waarschuwt evenwel dat er nog grote onzekerheid bestaat over hoe de coronacrisis in de tweede jaarhelft van 2020 zal evolueren. Als de pandemie niet onder controle is tegen eind juni, en draconische maatregelen langer van kracht blijven, kan de economische krimp dubbel zo groot uitvallen dan in het basisscenario. Een andere mogelijkheid is dat er volgend jaar een tweede, maar beperktere epidemie opduikt. Een combinatie van beide scenario’s zou economisch uiteraard het ergst zijn. Dan zou de recessie doorlopen in 2021.

Lees ook: Stevenen we af op de moeder van alle recessies?

Meer