Dan toch goed nieuws voor potentieel coronamedicijn

Remdesivir, een mogelijke remedie tegen het coronavirus van de Amerikaanse farmagigant Gilead, zou in tegenstelling tot eerdere berichten toch werken. De helft van de behandelde patiënten is er beter aan toe.

Het bedrijf publiceerde voorlopige resultaten op zijn website van een van de onderzoeken voor de werking van remdesivir tegen het coronavirus. Al zeker de helft van de patiënten zou na tien dagen beter zijn en meer dan de helft mocht het ziekenhuis verlaten na twee weken. Het onderzoek zit in zijn laatste fase.

Het nieuws is een opsteker voor Gilead en in het bijzonder voor de werking van remdesivir, want vorige week lekte uit dat remdesivir niet zou werken tegen het coronavirus. Dat bleek uit een studie in China. 158 coronapatiënten kregen daar het middel toegediend, 79 niet. Na afloop bleek dat degenen die remdesivir hadden gekregen er niet beter aan toe waren dan de anderen. Sterker nog, 18 patiënten vertoonden zelfs negatieve bijwerkingen.

Dat kwam toen hard aan, want veel mensen hadden hun hoop gezet op remdesivir, dat oorspronkelijk ontwikkeld is tegen onder andere ebola.

Aandeel knalt omhoog

Gilead reageerde op dat nieuws dat de resultaten voorbarig waren en een verkeerd beeld schetsten. Volgens het bedrijf werd het onderzoek vroegtijdig stopgezet omdat de deelnemende groep te klein was om er zinvolle conclusies uit te trekken.

Beleggers kunnen het goede nieuws woensdag duidelijk smaken. Het aandeel van Gilead ging al meer dan 8 procent omhoog voorbeurs, werd zelfs even geschorst en stijgt 5,5 procent bij de opening van Wall Street.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20