Gilead brengt met antiviraal middel remdesivir hoop in strijd tegen Covid-19

Nieuwe klinische onderzoeksresultaten wijzen er opnieuw op dat remdesivir – een experimenteel coronamedicijn – patiënten sneller helpt herstellen. ‘Een significant positief effect’, klonk het bij Anthony Fauci, zeg maar de Amerikaanse Marc Van Ranst.

Woensdag kwam Gilead Sciences naar buiten met voorlopige resultaten van een onderzoek met 1.063 patiënten in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Daaruit blijkt dat patiënten die het medicijn krijgen, tot 31 procent sneller ontslagen werden uit het ziekenhuis dan patiënten die een placebo kregen. De helft van de groep die remdesivir kreeg, kon het ziekenhuis na 11 dagen verlaten. Bij de placebogroep was dat pas na 15 dagen.

Lees ook: Met remdesivir lijken we echt een geneesmiddel te hebben dat werkt tegen Covid-19

Het is niet de eerste keer dat remdesivir experimenteel getest wordt. Zo was er een test bij 113 patiënten in het ziekenhuis van de universiteit van Chicago. Daar luidde het dat binnen de week bijna alle patiënten weer naar huis konden. Ook China werd er al onderzoek gevoerd, al vielen de resultaten enigszins tegen. Er namen daar slechts 237 patiënten deel, en experts denken dat de timing cruciaal is. Als een patiënt er té slecht aan toe is, kan het mogelijk te laat zijn om nog een antiviraal middel te geven.

Donald Trump en Anthony Fauci. – Isopix

Zowel de Amerikaanse fabrikant Gilead als het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAD) noemt het onderzoek hoopgevend. Ook immunoloog Anthony Fauci is zeer te spreken over het onderzoek. ‘De resultaten zijn significant. Dit is echt heel belangrijk’, zei de topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij voorspelt ook dat remdesivir de standaardbehandeling wordt.

Lees ook: Amerikaanse topviroloog: ‘We moeten definitief stoppen met elkaars handen te schudden’

De Food and Drug Administration (FDA), het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, geeft aan dat er besprekingen zijn met Gilead over het medicijn, dat ooit als behandeling tegen ebola moest dienen. Donald Trump vraagt daarbij om een snelle toestemming voor het gebruik van het middel. ‘We willen dat alles veilig is, maar we willen ook graag snelle goedkeuringen, vooral met dingen die werken’, zei hij.

Donderdagavond om 22 uur komt Gilead met de resultaten van het eerste kwartaal naar buiten. Woensdag koerste het aandeel van het biofarmaceutisch bedrijf 5 procent hoger. Sinds het begin van dit jaar bedraagt de stijging zelfs 27 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20