Amerikaanse topviroloog opnieuw in de clinch met Trump: ‘We zijn er nog niet’

Viroloog Anthony Fauci, de topadviseur van Donald Trump, tempert opnieuw het enthousiasme van de Amerikaanse president. Volgens de wetenschapper is een versoepeling van de maatregelen absoluut niet aan de orde.

Donald Trump blijft toeteren dat hij de lockdown snel wil afbouwen en de economie vrij spel zal geven. Afgelopen weekend liet hij nog optekenen dat ‘de Amerikaanse president een totale autoriteit heeft’. Trump ging daarbij handig voorbij aan het feit dat de gouverneurs van de Amerikaanse staten de coronamaatregelen nemen. Zij beslissen dus ook over de handhaving van een lockdown.

Maar Fauci windt er geen doekjes om. Volgens de wetenschapper moeten de maatregelen in voege blijven, omdat de Verenigde Staten de capaciteit niet hebben om massaal te testen en nieuwe besmettingen te traceren. ‘We moeten iets hebben dat efficiënt is en waar we op kunnen vertrouwen, en we zijn er nog niet’, stelt hij in een interview met persagentschap AP.

#FireFauci?

De ‘grote heropening’ van de economie op 1 mei, die president Trump vooropstelt, lijkt niet evident. De viroloog noemt die deadline ‘al te overdreven optimistisch’ voor veel plaatsen in de Verenigde Staten. Het proces van versoepeling moet in stappen gebeuren, stelt hij. Fauci wil kost wat kost vermijden dat er nieuwe grote brandhaarden ontstaan.

De vraag is nu hoe Trump reageert op de uitspraken van zijn topadviseur. Eerder heeft de president bijvoorbeeld de noodzaak van testcapaciteit geminimaliseerd. Ook rijzen er vragen over de verstandhouding tussen Trump en de 79-jarige directeur van het National Institute of Allergy en Infectious Diseases. Zondag retweette de Amerikaanse president nog een bericht waarin opgeroepen werd om Fauci te ontslaan. Het Witte Huis reageerde dat zoiets niet aan de orde was.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1249470237726081030

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20