Topadviseurs Trump: ‘In mei kunnen bedrijven weer openen’

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, en president Donald Trumps economisch adviseur Larry Kudlow zeggen in televisie-interviews dat de Amerikaanse economie volgende maand weer kan beginnen draaien als het aan hen ligt. Experten zijn het daar niet mee eens.

Mnuchin kreeg op de zakenzender CNBC de vraag of hij denkt dat bedrijven in mei opnieuw kunnen opengaan. ‘Dat denk ik inderdaad’, was zijn antwoord. ‘Zodra de president genoeg vertrouwen heeft in de Amerikaanse gezondheidstoestand, stellen we alles in het werk om bedrijven weer te openen en zullen we zowel werkgevers als werknemers alle middelen geven voor een nieuwe start.’

Kudlow zei dan weer in de televisiestudio’s van Fox dat hij denkt dat bedrijven gefaseerd kunnen heropstarten in de komende twee maanden. ‘Het is onze bedoeling mensen te verlossen van de miserie die ze doormaken zonder dat ze daar ook maar iets aan kunnen doen’, klonk het.

‘Nieuwe piek vermijden’

De meeste gezondheidsexperts en economen houden er een andere mening op na. De teneur is dat mensen niet te snel in groten getale weer naar hun werk mogen gaan, omdat de kans dan zeer groot is dat het virus zich opnieuw met een sneltreinvaart verspreidt. Volgens een model dat het Witte Huis kon inkijken, loopt de verspreiding van het virus nog heel mei door.

Jerome Powell, de voorzitter van de centrale bank Fed, dringt aan op een gedegen plan voor de heropening van de economie. ‘Ondanks dat we allemaal willen dat dat zo snel mogelijk gebeurt, moeten we opletten dat het niet te snel gaat en in een nieuwe besmettingspiek uitmondt. Want dan zijn we weer bij af’, zei hij donderdag.

Ook topviroloog Anthony Fauci benadrukt dat mensen nu vooral moeten binnenblijven. ‘Alleen zo kunnen we de cijfers laag genoeg krijgen’, laat hij optekenen.

Big bang

Meer dan 16.300 Amerikanen zijn al gestorven aan Covid-19 en betrouwbare modellen voorspellen tot 60.000 doden in totaal. Vrijdag bleek dat de staat New York nu al meer besmettingen telt dan eender welk land.

Trump liet woensdag weten dat hij de economie wil heropenen met een ‘big bang’. Eerst plande hij dat te doen rond Pasen, maar die timing heeft hij ondertussen bijgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20