Kritische studie over hydroxychloroquine ingetrokken (maar dat betekent niet dat het werkt tegen Covid-19)

Een veelbesproken studie over de gevaren van hydroxychloroquine als coronageneesmiddel, wordt nu teruggetrokken op vraag van de onderzoekers. Niettemin stapelen de bewijzen zich op dat het middel niet helpt bij de behandeling van Covid-19.

Waar het gaat het over? Enkele weken terug stond in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet een studie te lezen. Daarin stond dat hydroxychloroquine, dat gebruikt wordt tegen malaria en reumatitis, niet werkt tegen Covid-19 en zelfs vervelende tot gevaarlijke bijwerkingen kan hebben.

Maar? De studie is nu teruggetrokken, op vraag van de onderzoekers zelf. Zij deden een metastudie, op basis van vooraf verzamelde data dus. De onderzoekers kunnen, bij het opnieuw nakijken van de studie, de oorsprong van alle data en hun validiteit, niet meer garanderen. Ze hebben aan The Lancet gevraagd om de studie terug te trekken.

Gevolgen? De Wereldgezondheidsorganisatie WHO had al alle testen met hydroxychloroquine stopgezet als gevolg van het onderzoek. In België waren er al vragen gesteld bij het wereldwijde onderzoek van de WHO en vooral over de grootte van de dosis die de WHO vroeg. In ons land werden dus geen studies stopgezet, eenvoudigweg omdat er geen doorgingen.

Werkt het dan? Dat is dan weer erg onwaarschijnlijk. Het zou zelfs kunnen dat het originele onderzoek prima in orde is, maar omdat de oorsprong van de cijfers niet gegarandeerd kan worden, beantwoordt het onderzoek niet meer aan de zogenaamde gouden standaard. Dat zijn kenmerken waardoor de studie als valide gezien kan worden.

Dus het werkt? Neen. Vorige week verscheen nog een onderzoek, dat wel aan alle wetenschappelijke criteria voldoet. Dat stelt dat hydroxychloroquine of hydrochloroquine niet beter werkt tegen Covid-19 dan een placebo.

Weggooien dan maar? Het middel werkt wel tegen malaria en reumatitis, maar u zal het niet krijgen tegen Covid-19.

Meer