Voorlopig geen grote stijging van de olieprijs, maar banken dringen aan op de-escalatie na aanval van Iran

Na aanvallen van Iran op Israël blijft de vraag voorlopig onbeantwoord of en hoe Israël zal reageren. De financiële markten houden hun adem in, want met de kans op escalatie in het Midden-Oosten verhoogt ook de kans dat de olieprijs fiks zal stijgen. Al valt dat voorlopig mee.

Waarom is dit belangrijk?

Bij de Russische inval van Oekraïne steeg de olieprijs tot ongekende hoogten. De oorlog zorgde voor wereldwijde problemen bij vraag en aanbod, waardoor de prijzen voor een vat olie recordhoogtes bereikten. Zulke stijgingen zijn er nu nog niet, maar blijft dat ook zo?

In het nieuws: De olieprijzen blijven voorlopig stabiel.

  • Nadat Iran zaterdag Israël bombardeerde als vergelding voor een eerdere Israëlische actie, hield men even de adem in. Toch blijkt dat de oorlog in het Midden-Oosten geen impact heeft op de olieprijs, zo stelde men maandag vast bij het openen van de beurzen. Een vat ruwe Brentolie, de referentie in Europa, blijft haast onveranderd met 90,2 dollar. De Amerikaanse WTI werd zelfs iets goedkoper, de prijs schommelde rond 85,3 dollar per vat.
  • De olieprijs klimt sinds begin 2024 gestaag omhoog, maar dit komt doordat er een toenemende vraag is en de olieproducerende landen systematisch de kraan sluiten waardoor het aanbod beperkt blijft. Doordat Iran in de Straat van Hormus een schip enterde, steeg de prijs eind vorige week. Maar een grotere stijging door het conflict blijft nu dus uit.
  • Verschillende financiële instellingen hopen dan ook vurig op een de-escalatie. Israël beraadt zich nog over de stappen die het misschien gaat ondernemen, vandaag komt het Oorlogskabinet van de regering-Netanyahu opnieuw samen. Westerse leiders, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, roepen Israël op terughoudend te zijn.

Blijft de olieprijs straks ook nog stabiel?

Ingezoomd: De zakenwereld hinkt op twee gedachten.

  • Persdienst Bloomberg verzamelde een aantal reacties van financiële instellingen. Over het algemeen zijn ze voorzichtig positief, maar tegelijk erkennen ze ook dat de situatie bijzonder precair is.
    • “De markt had al een prijsstijging ingecalculeerd bij een aanval”, reageert ING. “Hoe Israël nu reageert, is de grote onzekerheid. Voor olie bestaat er het risico dat de sancties tegen Iran worden opgetrokken, wat kan resulteren in een verlies van 500.000 tot 1 miljoen vaten per dag”.
    • Strengere sancties tegen Iran zijn waarschijnlijk“, zegt ook A/S Global Risk Management. Maar, zo stipt hoofd research Arne Lohmann Rasmussen aan, “De door de VS geleide sancties tegen Iran zijn al zeer uitgebreid, maar Iran is er desondanks in geslaagd om de productie en export in het afgelopen jaar op te voeren.”
    •  ANZ Banking Group klinkt dan weer optimistisch: “Het feit dat de aanval zo duidelijk aangekondigd was, suggereert dat verdere escalatie onwaarschijnlijk is”, zegt strateeg Daniel Hynes. “De markt moet meer bewijs zien dat het aanbod meer risico loopt voordat de prijzen verder omhoog worden gedreven.
    • Toch blijft voorzichtigheid de boventoon voeren. Citibank noemt het risico op toenemende spanningen “behoorlijk hoog”, terwijl Goldman Sachs het houdt op dat “de potentiële Israëlische reactie op de aanval van Iran zeer onzeker is”. “Als de markt een hogere waarschijnlijkheid zou inprijzen van een verminderde Iraanse levering, dan zou dit kunnen bijdragen aan een hogere geopolitieke risicopremie“, zo treedt het zijn collega’s bij over een mogelijke prijsstijging.
Meer