Econoom Erik Joly over de stijgende olieprijs: “Zolang de vraag aanhoudt, houdt de druk aan”

De olieprijs is sterk aan het stijgen. Dat heeft een behoorlijke impact op de inflatie en de algehele economie, vertelt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België.


Beluister hier het volledige interview met Erik Joly:


Waarom is dit belangrijk?

De stijgende olieprijs heeft een impact op de hele economie, en dan specifiek op de inflatie. Doordat de prijs artificieel hoog wordt gehouden door de OPEC-landen en de vraag allicht ook hoog blijft, zou de prijs voor een vat olie tot 100 dollar kunnen stijgen.

De huidige situatie: De olieprijs bereikte deze week zijn hoogste peil in een jaar op de internationale markten en heeft de drempel van 90 dollar per vat overschreden: een vat Texaanse olie kost 91 dollar, terwijl de Brentolie in Londen 95 dollar per vat kost.

Wat de toekomst brengt: “De stijgende olieprijs kan een impact hebben op de inflatiecijfers”, legt Joly uit. “Dat zagen we al in de Verenigde Staten. In augustus is het inflatiecijfer daar hoger uitgekomen dan verwacht, en dat heeft te maken met de gestegen prijs van de benzine. In tegenstelling tot Europa zijn er veel minder belastingen die verweven zitten in de benzineprijs. Dus een stijging is daar onmiddellijk merkbaar.”

  • “Er is een structureel tekort van 3 miljoen vaten op dagbasis. In het OPEC-kartel treden er weliswaar wat dissidente stemmen op. In Iran en Nigeria is er wat meer output. Maar dat blijft toch een beetje geneuzel in de marge. Het is onvoldoende om die productieknippen, geïnitieerd door de Saoedi’s en de Russen, teniet te doen.”
  • De olieprijs is niet alleen afhankelijk van het aanbod, maar ook van de vraag. Joly: “De vraag naar olie werd gestimuleerd door het driving season (de vakantieperiode waarin mensen meer met de wagen rijden, red.) wat net is is afgelopen. Er wordt ook meer gevlogen, doordat China, misschien wel de allerbelangrijkste olie-importeur ter wereld, het binnenlandse toerisme wil stimuleren. Zolang die vraag aanhoudt, zal de druk op de olieketel aanhouden.”

(evb)

Meer