Oorlog tegen Hamas kost Israël meer dan 10% van zijn bbp

Samengevat. Israël moet dit jaar een bijna-recordhoeveelheid obligaties verkopen om de oorlog tegen Hamas te financieren. Deze uitdaging werd groter toen Israëls kredietwaardigheid voor het eerst werd verlaagd door kredietbeoordelaar Moody’s naar A2. Dat is een niveau gelijk aan dat van IJsland en Polen. De verlaging benadrukt de economische impact van het conflict op het land.

Waarom is dit belangrijk?

De verlaging van de kredietwaardigheid en de noodzaak om een grote hoeveelheid schuld uit te geven, onderstrepen de ernstige financiële druk waaronder Israël staat als gevolg van het voortdurende conflict. Dit heeft niet alleen directe implicaties voor Israëls economie, maar ook voor de politieke stabiliteit en de institutionele kracht van het land.

Schuldenuitgifte bereikt niveau van de pandemie

In het nieuws. Israël plant een aanzienlijke toename van zowel lokale als buitenlandse obligatie-uitgiften, inclusief privaat onderhandelde deals, om de oorlogskosten te dekken.

  • De oorlog leidt tot een van de grootste begrotingstekorten van deze eeuw voor Israël. Met een voorspelde schuldenuitgifte in 2024 die bijna het recordniveau van 2020, tijdens de pandemie, benadert.

Zoom in. De totale schuldenuitgifte zal naar verwachting st

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer