Zuid-Koreaans leger overweegt iPhone-verbod in militaire gebouwen vanwege veiligheidsrisico’s

Het Zuid-Koreaanse leger overweegt een verbod op iPhones in militaire gebouwen vanwege bezorgdheid over mogelijke veiligheidslekken. Volgens bronnen binnen het leger zou de beslissing zijn ingegeven door de vrees dat gevoelige informatie kan worden onderschept via de apparaten.

Een intern document dat door The Korea Herald is ingezien, onthult dat het leger, de marine en de luchtmacht vanaf 1 juni 2024 apparaten die stemopnames kunnen maken verbieden in militaire gebouwen. IPhones worden specifiek genoemd in het document, omdat Apple apps van derden niet toestaat om bepaalde functies te blokkeren, zoals de microfoon.

Veiligheidssysteem

Het Zuid-Koreaanse leger gebruikt een veiligheidssysteem dat de camera, wifi en microfoon van smartphones kan blokkeren. Echter, dit systeem werkt niet op iPhones, waardoor er een risico bestaat dat gevoelige gesprekken kunnen worden opgenomen. “Het is onmogelijk om elke vorm van stemopname te blokkeren op iPhones”, aldus het document. “Naast formele communicatie, zoals vergaderingen, kan ook informele communicatie, zoals privételefoongesprekken, worden onderschept.”

Naast iPhones zouden ook Apple Watches en andere draagbare Apple-apparaten worden verboden. Android-smartphones, met name die van het Zuid-Koreaanse merk Samsung, zouden wel nog toegestaan zijn.

Schending mensenrechten

De beslissing om iPhones te verbieden heeft kritiek gekregen van de Nationale Mensenrechtencommissie van Korea. De commissie stelt dat het verplichten van militair personeel om een ​​veiligheidsapp te downloaden op hun smartphones een schending is van hun mensenrechten. Ze beweren dat niet alle soldaten deze app hoeven te installeren en dat deze alleen verplicht zou moeten zijn voor personeel dat met gevoelige informatie werkt op specifieke locaties.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie overweegt om het tijdstip waarop soldaten hun smartphones mogen gebruiken uit te breiden, maar dit zou alleen gelden voor Android-gebruikers. IPhone-gebruikers zouden hun apparaten nog steeds slechts drie uur per dag mogen gebruiken.

Meer