TikTok schrapt geldverdienmodel in TikTok Lite na bezorgdheid van Europese Commissie

TikTok heeft vandaag de functie waarmee gebruikers geld kunnen verdienen met het kijken van video’s in TikTok Lite verwijderd. De beslissing komt er na bezorgdheid van de Europese Commissie over de mogelijke verslavende effecten van deze functie, met name op jongeren.

TikTok Lite, een lichtere versie van de populaire video-app, werd onlangs gelanceerd in Frankrijk en Spanje. De app bevatte een “Task & Rewards”-systeem waarmee gebruikers kleine bedragen konden verdienen door video’s te bekijken, te liken en te delen. TikTok had al enkele beperkingen ingevoerd om gebruikers te beschermen, zoals een limiet van één uur per dag voor het uitvoeren van taken en een maximale dagelijkse vergoeding van één euro.

Europese Commissie

De Europese Commissie was echter niet gerust op deze maatregelen. Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, waarschuwde dat het systeem van TikTok Lite vergeleken kon worden met “light sigaretten”, die wellicht minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, maar nog steeds verslavend kunnen zijn. De Commissie eiste meer informatie van TikTok over de manier waarop het bedrijf de risico’s op verslaving en mentale gezondheidsproblemen bij gebruikers aanpakt.

In reactie op de bezorgdheid van de Commissie heeft TikTok besloten om de geldverdienfunctie in TikTok Lite voorlopig te schrappen. “TikTok streeft er altijd naar om constructief samen te werken met de EU-Commissie en andere autoriteiten”, aldus het bedrijf in een verklaring. “Daarom hebben we vrijwillig besloten om de functies waarmee je geld kunt verdienen in TikTok Lite te schrappen terwijl we een oplossing zoeken voor de geuite bezorgdheden.”

Geen proefkonijnen

Commissaris Breton toonde zich tevreden met de beslissing van TikTok. “Onze kinderen zijn geen proefkonijnen voor sociale media”, stelde hij. “Ik neem nota van de beslissing van TikTok om het ‘Reward Programma’ van TikTok Lite te schrappen. De lopende onderzoeken naar TikTok en de risico’s op verslaving blijven echter onverminderd voortgaan.”

De beslissing van TikTok om de geldverdienfunctie te schrappen is een belangrijke stap in de aanpak van de bezorgdheid over de mogelijke negatieve impact van sociale media op de gezondheid en het welzijn van gebruikers, met name jongeren.