Bitcoin halving zit eraan te komen: experts gokken op grote verkoop

Binnen enkele dagen is het zover: de Bitcoin halving. Dan wordt het aantal beschikbare Bitcoins gehalveerd. Nu wordt alvast een behoorlijk effect verwacht: beleggers zouden weleens tot massale verkoop kunnen overgaan.

Uitgelegd: Bij de aankomende Bitcoin halving, die vermoedelijk op 20 april zal plaatsvinden, zullen miners nog maar 450 Bitcoins per transactie kunnen verdienen in plaats van 900. Het ‘minen‘ van een Bitcoin is een wiskundig proces waarbij miners met geavanceerde computers proberen om zo snel mogelijk een transactie gevalideerd te krijgen. De winnaars krijgen dus uitbetaald in Bitcoin.

  • In 2020 was er al zo’n halving. Doordat het totale aanbod halveerde, vond er een half jaar later een opmerkelijke prijsstijging plaats. Met een nieuwe halving hoopt men dat de cryptomunt opnieuw in waarde stijgt.
  • Maar beleggers zouden wel eens eieren voor hun geld kunnen kiezen. De Bitcoinwaarde is de afgelopen maanden stevig gestegen. Kris Marszalek, CEO van het handelsplatform Crypto.com, legde aan Bloomberg uit dat beleggers juist willen verkopen, omdat de verandering in de markt vaak automatisch tot verkoop leidt. Het nieuws zet een kettingreactie in gang.
  •  Markus Thielen, die met zijn bedrijf 10x Research de cryptomarkt in de gaten houdt, denkt zelfs dat er eerst een waardedaling zit aan te komen. Beleggers zouden door de halving in totaal tot 5 miljard dollar aan Bitcoins kunnen verkopen, vermoedt hij. Dat effect zou vier tot zes maanden kunnen aanhouden.

Toch positief

  • Maar daarna zal de koers weer significant stijgen, is de verwachting. Ook in 2020 duurde het een half jaar voordat de Bitcoin in waarde steeg. Het verschil tussen vraag en aanbod bleef eerst zes maand lang bijna gelijk. Marszalek gelooft dat de halving op langere termijn dan ook “een substantieel verschil” zal maken wat “een positieve ontwikkeling voor de markt” zal zijn.
  • Overigens is het wel afwachten of de waarde even sterk zal stijgen als in 2020. Doordat de Bitcoin de afgelopen maanden al sterk gestegen was in waarde, zou het effect na zes maanden nu minder uitgesproken kunnen zijn.
Meer