Binnenkort kan je met je Belgische bankapp ook betalen in Frankrijk of Duitsland

Het European Payments Initiative (EPI) heeft als doel om betalingen via betalingsapps mogelijk te maken in de hele Eurozone. In de komende maanden wordt een eerste fase gelanceerd waardoor je betalingsverzoeken kan sturen naar Franse of Duitse gebruikers.

Waarom is dit belangrijk?

In het buitenland kan je niet terecht met Belgische betalingsapps zoals Payconiq. Omgekeerd kan je als Belg ook geen betalingsverzoeken beantwoorden van je buitenlandse vrienden die hun nationale apps gebruiken. EPI streeft daarom naar een eengemaakte Europese app.

In het nieuws: EPI rolt Wero uit, een internationale betaalapp.

  • EPI, een koepelorganisatie van 16 banken, nam al de bekende betalingsapps Payconiq en het Nederlandse iDeal over, maar komt nu toch met een eigen systeem: Wero. Gebruikers van Wero in België, Frankrijk en Duitsland kunnen vanaf de lente betalingsverzoeken naar elkaar sturen.
  • Als je bent aangesloten bij een van de vier Belgische grootbanken (KBC, Belfius, ING en BNP Paribas), dan hoef je geen extra app te downloaden. Wero wordt dan geïntegreerd in je bankapp, zoals dat nu ook al met Payconiq het geval is.
  • De uitrol in die drie landen is een bewuste keuze. Ze zijn goed voor net geen 60 procent van de digitale betalingen in de Eurozone en klanten zijn al vertrouwd met betaalapps, zegt EPI.
  • Wero zal gaandeweg ook meer functionaliteiten krijgen, geeft Ralf Hamal van EPI aan in De Tijd: “Vanaf volgend jaar moeten via Wero ook mobiel betalen en betalingen voor e-commerce mogelijk worden. In 2026 moet de toepassing bruikbaar worden in fysieke winkels.”

Om te volgen: Wordt Wero straks in elk Eurozone-land ingevoerd?

  • Het is wel de bedoeling van EPI om Wero in meer landen uit te rollen. Alleen is dat niet eenvoudig. EPI is immers al vier jaar bezig met een eengemaakte betaalapp. De Spaanse banken BBVA en Santander trokken zich terug uit de EPI-alliantie en begonnen samen met anderen een eigen betaalsysteem.
  • Dat systeem, Bizum, werkt sinds kort ook samen met een Italiaans en een Portugees betalingsbedrijf. Met andere woorden: in Zuid-Europa worden andere allianties gesmeed. Het lijkt er niet op dat er snel een allesoverkoepelend systeem komt.
  • In België blijft Payconiq voorlopig ook nog gewoon bestaan. De vier grootbanken en AXA Bank/Crelan zijn aandeelhouder van die betalingsapp, en zij beslissen of ze het waard vinden om Payconiq naast Wero verder te zetten, als die laatste van de grond komt, legt Hamal uit.
Meer