Reddit zet opmerkelijke stap richting beursgang, Sam Altman profiteert er alvast van

Het van oorsprong opstandige social-mediaplatform Reddit gaat naar de beurs. Opmerkelijk, want het bedrijf maakt verlies. En er is een onverwacht figuur die een beursgang veel geld kan opleveren: OpenAI-CEO Sam Altman.

Waarom is dit belangrijk?

Reddit, gekend als 'de voorpagina van het internet', heeft zich als rebelse tiener fel verzet tegen censuur. De laatste jaren werden die scherpe kantjes eraf geveild om meer investeerders aan te trekken en reclamevriendelijker te worden. Een beursgang is de volgende stap in dat proces. Dit tot irritatie van de gebruikers, die vinden dat het platform aan eigenheid verliest.

In het nieuws: Reddit gaat naar de beurs terwijl het verlieslatend is.

 • Het is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen: Reddit kende een nettoverlies van 90,8 miljoen dollar in 2023 en wil met de beursgang geld ophalen. Het bedrijf mocht vorig jaar dan wel een omzet van 804 miljoen inboeken, aan het einde van de rit staan alle lichten op rood.
 • Wat ook bijzonder is, is waar Reddit dat geld in eerste instantie wil gaan halen: bij de topgebruikers van het platform. Op Reddit kan je posts die je leuk vindt ‘upvoten‘ en posts die volgens jou niets bijdragen ‘downvoten‘. De gebruiker die de post gemaakt heeft, krijgt zo een score toegewezen, ‘karma‘ genaamd. Mensen met een hoge karmascore en moderatoren zouden de kans krijgen om als eerste aandelen te kopen, bij de initiële beursgang.
  • Normaal wordt dit privilege toegekend aan professionele handelaars, die op die manier aandelen voor een lagere prijs kunnen kopen vóór de eigenlijke openstelling aan het publiek.
  • In dit geval zal Reddit een systeem maken met verschillende niveau’s om mensen die op een “betekenisvolle wijze hebben bijgedragen aan Reddit communityprogramma’s” te belonen.

Reddit springt op AI-trein

De details: Reddit zoekt met de beursgang en AI naar winst.

 • Het bedrijf heeft het papierwerk voor een beursgang afgeleverd bij de Amerikaanse waakhond SEC. Daaruit blijkt dat het alvast 1,3 miljoen aandelen reserveert om de opbrengst ervan terug in het platform te steken.
 • Dit komt bovenop een deal met Google om posts van gebruikers op Reddit te gebruiken voor artificiële intelligentie-training. Het bedrijf zou daar 60 miljoen dollar per jaar voor krijgen.
 • “We hebben veel mogelijkheden om zowel het platform als het bedrijf te laten groeien. Laatstgenoemde via reclame, het commercieel benutten van handel op het platform en het licenseren van gegevens”, klinkt het opgetogen bij CEO Steve Huffman.

De aandelen leveren misschien veel op

Genoteerd: Sam Altman, CEO van OpenAI, zou door het verleden wel eens met veel geld kunnen weglopen.

 • Altman is een fervent gebruiker van Reddit en zat een tijd in de Raad van Bestuur. Hij pompte in 2021 nog 60 miljoen dollar in het bedrijf.
 • Verder houdt hij 9,2 procent van het beslissingsrecht over het platform in handen.
 • Alhoewel Altman in januari 2022 aangaf niet meer in de Raad van Bestuur te zetelen, krijgt hij bij de beursgang een aanzienlijk deel van de aandelen in handen, meer dan CEO Huffman.
 • In 2022 had Huffman nog lovende woorden voor Altman over, in de AI-race staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Reddit ziet Large Language Models als ChatGPT van OpenAI als concurrentie, zo staat in de ingediende papieren te lezen.
 • Het is afwachten hoeveel de aandelen van Reddit waard zullen zijn en hoeveel Altman daadwerkelijk krijgt. Bij een eerder geplande beursgang van Reddit in december 2021 werd de totale waarde van het bedrijf geschat op 10 miljard dollar. Die werd toen afgeblazen wegens een ongunstig klimaat. Inmiddels wordt de waarde geschat rond de 15 miljard dollar.
Meer