Biden: ‘Laten we een einde maken aan dit grimmige tijdperk van demonisering’

Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Vanaf januari neemt hij zijn intrek in het Witte Huis. Donald Trump is voorlopig niet van plan om te vertrekken.

Onze live verslaggeving van de verkiezingen vindt u hieronder. Met bijdrages van Pieterjan Neirynck, Ruben Van Lent, Sofie Van Waeyenberghe, Emmanuel Vanbrussel en Dominique Dewitte vanuit Fort Lauderdale, Florida. Herlaad dit scherm regelmatig voor de meest recente updates.

Bron: 270towin.com

03.11 Biden: ‘Laten we een einde maken aan dit grimmig tijdperk van demonisering’

In een opgemerkte speech heeft een energieke president-elect Joe Biden zijn landgenoten opgeroepen om een einde te maken ‘aan dit grimmig tijdperk van demonisering’. ‘De tijd van heling en fatsoen is aangebroken.’ Hij riep de Amerikanen op een inspanning te doen om opnieuw naar elkaar te luisteren. ‘We zijn tegenstanders van mekaar, maar we zijn geen vijanden. We zijn allemaal Amerikanen.’

Biden sprak voor de eerste keer als president-elect, nadat hij eerder op de dag was uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen.

‘Ik zal een president zijn die zal verenigen, niet verdelen. Ik weet hoe jullie je voelen’, zei een opmerkelijk dynamische Biden tot de Trump-aanhangers. ‘Ik heb ook een paar verkiezingen verloren. Maar ik zal rode, noch blauwe staten zien, ik zal enkel de Verenigde Staten van Amerika zien.’

Minuten eerder was Biden geïntroduceerd door vicepresident-elect Kamala Harris, die de eerste vrouw in de geschiedenis wordt die in die functie verkozen werd.

Biden beloofde onmiddellijk werk te zullen maken van een coronavirus taak force, om de pandemie te bestrijden. ‘We zullen samenwerken met wetenschappers en geneeskundigen, opdat we de economie opnieuw aan de praat krijgen.’

‘Niets is onmogelijk in dit land, er is niets dat we hebben willen doen en niet hebben kunnen realiseren. Ik kan Amerika samenvatten in één woord: kansen.’

Tot een telefoongesprek waarin Trump zijn nederlaag toegeeft is het nog altijd niet gekomen.

02.45 – Biden zal zijn land opnieuw laten toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs

Volgens de Washington Post zal Biden op dag één van zijn presidentschap zijn land opnieuw laten toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs, de Wereldgezondheidsorganisatie en zal hij het inreisverbod voor reizigers uit moslimlanden opheffen. Ook zal hij de bescherming voor de zogenaamde ‘Dreamers’ opnieuw invoeren.

Het DACA-programma, zoals het officieel heet, beschermt mensen die als kind naar de Verenigde Staten werden gebracht door bijvoorbeeld hun immigrerende ouders. Het vrijwaart hen van deportatie en geeft hen de mogelijkheid om te werken, ondanks het feit dat ze geen officiële verblijfsvergunning hebben. De grote groep jongeren die door DACA een leven kunnen opbouwen in de VS worden ‘dreamers’ of dromers genoemd.

00.18 – Trump houdt er een andere telmethode op na: vreedzame transitie lijkt verder weg dan ooit

Wat onderstaande tweet vooral duidelijk maakt is dat de een vreedzame transitie verder weg lijkt dan ooit. De vraag rijst hoe je zo’n transitie organiseert wanneer de zittende president weigert mee te werken.

De transitie wordt georganiseerd door de General Services Administration (GSA), waarvan de baas door Trump wordt aangeduid. De kosten worden door de belastingbetaler gedragen. Maar om het proces op te starten moet Trump wel de winnaar van de verkiezingen erkennen. Op welke manier dat gebeurt wordt niet gestipuleerd. Zolang Trump dat niet doet kan de GSA haar activiteiten niet opstarten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325194709443080192

00.09 – Trump eerste president sinds 1892 die twee keer na elkaar de popular vote verliest

Donald Trump is de eerste president sinds 1892 die twee keer na elkaar de ‘popular vote’ verliest. Tot zijn verdienste wordt hij met meer dan 71 miljoen stemmen wel de Republikein die het meeste stemmen haalt in de geschiedenis. Hij doet daarmee ook beter dan Barack Obama in 2008, die tot nog toe het record had met 69,5 miljoen stemmen.

Met meer dan 75 miljoen stemmen wordt de 78-jarige Joe Biden de absolute stemmenkampioen van de ‘popular vote’ en haalt hij vier miljoen stemmen meer dan Trump.

Een wedstrijd die trouwens weinig tot de verbeelding spreekt, want in de VS telt enkel het aantal stemmen dat in het Kiescollege wordt gehaald.

22.42 – ‘Biden kondigt maandag een coronataskforce aan’

Joe Biden verliest geen tijd en zal maandag al meteen zijn eerste maatregel aankondigen, volgen Amerikaanse media. Hij plant een taskforce te installeren die een plan moet bedenken om de coronacrisis onder de knoet te krijgen nu de VS weer met een recordaantal coronabesmettingen geconfronteerd worden. Zaterdag werd een recordaantal van 126.400 nieuwe besmettingen geregistreerd en die stijgen nog gemiddeld 5 procent per dag.

De taskforce zal bestaan uit gezondheidsexperts en wetenschappers.

Biden wordt niet ingezworen voor 20 januari, maar experts juichen de snelheid van Biden toe. ‘Zijn werk moet nu beginnen, want tegen januari zitten de VS in een verschrikkelijke situatie als het zo blijft voortgaan’, klinkt het.

21.15 – VBO: ‘Tijd voor een reset van de handelsbetrekkingen’

De nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden wacht een lange en vooral zware to-dolijst. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wijst in eerste instantie op de moeilijke opdracht om een constructieve dialoog te hervatten rond de handelsbetrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten. Want het is tijd voor een ‘reset’ van de bilaterale relatie, zegt de werkgeversorganisatie in een reactie op de verkiezing van Joe Biden.

De VS zijn voor België de vierde belangrijkste handelspartner en de grootste buitenlandse investeerder. Beide landen zijn traditionele bondgenoten wanneer het op veiligheid aankomt en hun economieën zijn sterk met elkaar verweven.

‘Het VBO schaart zich achter de Europese Commissie in haar streven om in een sfeer van wederzijds respect te werken aan een positieve handelsagenda tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten’, klinkt het. Het VBO dringt aan op een ‘snelle verwijdering van de ruis die momenteel op de handelsbetrekkingen zit’.

Dat zou de weg vrijmaken om de handelsbesprekingen voluit te hervatten. Daarbij wordt verwezen naar de nog steeds geldende Amerikaanse tariefmaatregelen op Europees staal en aluminum, die ook Belgische producenten treffen. Ook de geschillen tussen vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus – met tarifaire tegenmaatregelen – zijn nefast voor de trans-Atlantische economie.

‘Laten we een ‘reset’ doen en rond de tafel gaan zitten om onze handelsgeschillen op te lossen. We moeten win-winoplossingen vinden om die to-dolijst af te handelen en de hedendaagse uitdagingen aan te gaan, zowel op het vlak van onze bilaterale betrekkingen als wat betreft de Wereldhandelsorganisatie, de opkomst van China en de wereldwijde economische crisis’, besluit Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

20.07 – Wereld reageert op overwinning Biden

Alle wereldleiders hebben intussen via Twitter hun felicitaties overgemaakt aan Joe Biden, die vanaf januari de baas is van de VS. Volgens Belgisch premier Alexander De Croo (Open Vld) bewijst het feit dat er een recordaantal mensen stemde ‘de vitaliteit van de Amerikanen en hun democratie.’ Hij feliciteerde ook Kamala Harris als eerste vrouwelijke vicepresident.

Ook voormalig Democratisch president Barack Obama liet al van zich horen. Hij spreekt sterke taal. ‘Ik kon niet trotser zijn’, klinkt het in een mededeling. ‘Joe zal ongeziene uitdagingen tegenkomen als hij in januari het Witte Huis binnenstapt: een pandemie, een oneerlijk economisch en juridisch systeem, een democratie in verval en een klimaat in de problemen. Maar ik weet dat hij de job zal doen met de beste bedoelingen voor het Amerikaanse volk.’

Verder reageerde ook Brits premier Boris Johnson:

Frans president Emmanuel Macron:

En de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel:

18.37 – Biden houdt toespraak om 2 uur vannacht

Om 2 uur ’s nachts onze tijd (20 uur lokale tijd) houdt Joe Biden zijn overwinningstoespraak. Dat meldt het persbureau AFP.

18.26 – Biden: ‘Tijd om ons te verenigen en te genezen’

Winnaar Joe Biden komt nu ook met een langer statement via het persbureau AP.

‘Ik ben vereerd in het vertrouwen dat de Amerikanen in mij en vicepresident Harris geplaatst hebben’, klinkt het. ‘Een recordaantal mensen stemde, wat bewijst dat democratie diep in het hart van Amerika slaat.’

‘Nu de campagne voorbij is, is het tijd om de harde retoriek achter ons te laten en samen te komen als natie. Het is tijd voor Amerika om zich te verenigen. En om te genezen’, besluit hij.

18.07 – Kamala Harris is eerste vrouwelijke en zwarte vicepresident

Kamala Harris, de running mate van Joe Biden, doorbreekt twee plafonds. Ze mag zich zowel de eerste vrouwelijke als de eerste zwarte vicepresident noemen vanaf januari.

De eerste en voorlopig enige zwarte president was Barack Obama tussen 2008 en 2016.

Kamala Harris. – AP

18.03 – Biden: ‘Vereerd dat ik het land mag leiden’

17.57 – Trump legt zich niet neer bij verlies: ‘Het is nog niet voorbij’

Huidig president Donald Trump wil niet geloven dat hij vanaf januari president af is. ‘Biden doet zich valselijk voor als winnaar klinkt het in een mededeling. Hij stapt naar de rechtbank. ‘Het is nog niet voorbij’, klinkt het.

17.46 – Biden houdt later vandaag overwinningsspeech

De Amerikaanse nieuwszender CNN laat weten dat Joe Biden, die het in januari overneemt van Donald Trump, ‘vanavond’ een speech geeft. Een uur daarvoor is nog niet bekend gemaakt. De kans is groot dat dat voor ons ’s nachts is.

17.31 – Joe Biden wint de presidentsverkiezingen

De Democraat Joe Biden haalde zonet de cruciale staat Pennsylvania zo goed als binnen en is daarmee de winnaar van de presidentsverkiezingen. CNN was de eerste om het zo expliciet te zeggen, maar andere televisiezenders en het persbureau AP volgden snel.

17.12 – Trump verkleint kloof in Arizona

In Arizona is er een nieuw pakket aan getelde stemmen bekendgemaakt. Joe Biden verliest terrein in de staat. Het verschil is nu 20.573 stemmen, terwijl dat eerder vandaag nog 27.963 waren. Biden staat nog steeds aan de leding.

17.01 – Trump dreigt Twitter-account te verliezen als hij geen president meer is

Als Donald Trump de race naar het presidentschap verliest, waar het steeds meer op begint te lijken, verliest hij zijn bescherming van Twitter. Dan zouden zijn tweets, waar al eens een occasionele onwaarheid in zit, ertoe kunnen leiden dat zijn account wordt geblokkeerd.

15.51 – Advocaten van Trump geven om 17.30 uur persconferentie

Om 17.30 uur Belgische tijd geven de advocaten van president Donald Trump een persconferentie in Philadelphia in de cruciale staat Pennsylvania. Dat laat de president weten via Twitter. Voorlopig is nog niet duidelijk waar het over zal gaan.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325087011464749056

15.16 – Twitter labelt Trumps tweets opnieuw als ‘misleidend’

Twitter grijpt meteen in en zet een waarschuwing op alle vier de tweets die Donald Trump bij het ontwaken uitstuurde. ‘De inhoud van deze tweet wordt in twijfel getrokken en is mogelijk misleidend’, klinkt het.

14.55 – The Wall Street Journal: ‘Trump moet democratie in ere houden’

Opgemerkt editoriaal in de conservatieve Wall Street Journal zaterdagochtend:

‘Als Joe Biden aan het einde van de tellingen en de rechtszaken 270 stemmen in het Kiescollege heeft, zal president Trump een beslissing moeten nemen. We hopen dat hij in dat geval gracieus zal toegeven. […] Donald Trump haat het om te verliezen, en hij zal ongetwijfeld tot het einde toe vechten. Maar als de nederlaag komt, zal hij zichzelf en zijn land het best van dienst zijn door de democratische tradities van Amerika in ere te houden en met waardigheid het ambt te verlaten. Trumps nalatenschap zal in grote mate worden aangetast als zijn laatste daad een bittere weigering is om zijn nederlaag te accepteren. Republikeinse officials zullen zich van hem afkeren, net als het Amerikaanse volk dat de verkiezingen beëindigd wil zien.’

14.23 – Trump is wakker …

… en blijft via Twitter de aandacht vestigen op vermeende verkiezingsfraude. Volgens hem zijn er na de verkiezingen nog ’tienduizenden’ illegale stemmen aangekomen na verkiezingsdag 3 november. Alweer geeft hij geen bewijs.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325065540390559745

12.33 – Pennsylvania telt geen stemmen die na verkiezingsdag binnenkwamen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat de strijdstaat Pennsylvania geen stemmen meer mag tellen die na verkiezingsdag binnenkwamen. Normaal is de regel dat alle poststemmen die drie dagen na de verkiezingen arriveren nog moeten meegeteld worden, maar de minister van Binnenlandse Zaken van de staat zei al dat het aantal zo klein is dat het waarschijnlijk geen verschil maakt.

De Republikeinen waren al naar het Hof gestapt om te verzekeren dat die stemmen inderdaad links zouden blijven liggen. Daar gaat de rechter nu in mee. Hij volgde echter niet in de vraag van de partij om het tellen te stoppen.

De Republikeinen hebben in een hoop staten rechtszaken lopen om de telling op te schorten omdat er fraude in het spel zou zijn. Daar zijn echter geen bewijzen van. Volgens de laatste berichten ligt Joe Biden zo’n 28.000 stemmen voor op Trump in Pennsylvania met 99 procent van de stemmen geteld. Als Biden de staat effectief binnenhaalt, krijgt hij er 20 kiesmannen bij en is hij de nieuwe president van de Verenigde Staten.

09.48 – Bernie Sanders viert ‘schijnbare overwinning’ van Biden al op Twitter

De voormalige Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders tweette vrijdagnacht onze tijd een video waarin hij zich tevreden toont over de ‘schijnbare overwinning’ van Joe Biden. Biden staat aan kop in vier van de vijf laatste staten en heeft voorlopig de meeste kiesmannen verzameld.

Sanders bedankt alle vrijwilligers die zich ingezet hebben om Biden aan stemmen te helpen, maar waarschuwt het Amerikaanse volk ook. ‘Deze verkiezing ging erover of we een einde maken aan pathologisch liegen in het Witte Huis en de democratie blijven koesteren. En blijkbaar hebben we dat gedaan. Maar vanavond, terwijl we onze schijnbare overwinning vieren, is het duidelijk dat het nog niet voorbij is. Onze strijd is nog maar net begonnen’, klonk het.

08.54 – Biden vergroot voorsprong in Georgia

Joe Biden loopt meer uit op Donald Trump in Georgia. Het verschil is nu meer dan 7.000 stemmen. Dat is nog altijd een extreem kleine marge. Als Biden Georgia wint, komt hij op 269 kiesmannen, wat net één te weinig is om de presidentsrace te winnen.

Het wordt dan wel erg moeilijk voor Trump om nog te winnen. Het beste dat hij kan doen is een gelijkstand. Wat er dan gebeurt, leest u hier.

08.43 – Stand van zaken: Biden aan kop in vier strijdstaten, Trump in één

De nacht bracht nog geen president. De Democraat Joe Biden staat aan kop in de kantelstaten Georgia, Nevada, Pennsylvania en Arizona, Republikein en huidig president Donald Trump staat op winst in North Carolina.

Als Trump die laatste staat binnenhaalt heeft hij 229 kiesmannen. Dat is nog niet genoeg om president te worden. Biden daarentegen kan de race winnen als hij Pennsylvania op zijn naam schrijft. Dan komt hij op 273 kiesmannen en de winnaar heeft maar 270 kiesmannen nodig.

05.43 Trumps stafchef Mark Meadows heeft coronvirus

Mark Meadows, de stafchef van president Donald Trump, heeft het coronavirus. Meadows was de voorbije dagen bijna onafgebroken in het gezelschap van de president en verscheen woensdag voor het laatst in het openbaar, zonder masker.

05.33 – Joe Biden vraagt mensen om geduld ’tot elke stem geteld is’; focust al op plan om Covid-19 in te dijken

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft vrijdagavond in zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware een korte toespraak gegeven. Biden had gehoopt de toespraak te kunnen geven als president-elect, maar het blijft nog altijd wacht op de ‘call’ van de grote persagentschappen. Biden leidt nog altijd in de staten Pennsylvania, Arizona, Nevada en Georgia, maar in geen van deze vier staten is het tellen beëindigd.

Hij vroeg zijn aanhangers geduldig te blijven en respect te hebben voor het tellen van elke stem, de enige reden waarom hij nog niet tot winnaar van de verkiezingen is uitgeroepen.

‘Het tellen gaat langzamer dan we willen, maar we mogen niet vergeten dat die stemmen mensen vertegenwoordigen, die hun stem laten horen. Zij moeten gehoord worden.”

Biden herhaalde dat Kamala Harris en hij de winnaars zullen zijn eens alle stemmen geteld én dat hij ervan overtuigd was uiteindelijk meer dan 300 stemmen te zullen halen in het Kiescollege.

Hij vroeg de Amerikanen ook hun geschillen bij te leggen. ‘We mogen het dan al oneens met elkaar zijn, we zijn tegenstanders van mekaar, geen vijanden.’

Hij sprak tenslotte ook over het coronavirus dat door de Verenigde Staten raast en dat volgens hem snel de 200.000 nieuwe bevestigde gevallen per dag zou kunnen bereiken. ‘Mijn eerste focus ligt op het indijken van de pandemie’, besloot hij.

23.51 – Hertellingen hebben amper impact

De campagne Trump vraagt hertellingen aan in een reeks staten en dat is haar goed recht. Toch zet dat onder normale omstandigheden weinig zoden aan de dijk.

Uit berekeningen van de niet-partijgebonden denktank FairVote, die voor een hervorming van het Amerikaanse kiessysteem ijvert, blijkt dat landelijke hertellingen tussen de jaren 2000 en 2019 gemiddeld 430 stemmen of 0,024% van de uitgebrachte stemmen van kamp deden veranderen.

23.15 – Ook senaatsrace wordt in Georgia beslist

Terwijl Joe Biden zijn voorsprong in de staat Georgia heeft uitgebreid tot meer dan 4.000 stemmen, lijkt de staat ook een significante rol te gaan spelen in de Senaatsrace.

De Republikeinen begonnen aan de verkiezingen met 53 senatoren en houden er daar momenteel 48 van over. In Arizona verloren ze een zetel, maar verwacht wordt dat de Republikeinen nog eens 2 zetels kunnen redden. Over de 2 senaatszetels voor de staat Georgia zal uiteindelijk pas op 5 januari worden beslist, in een run-off. Dat is een directe verkiezing waarbij de winnaar 50% van de stemmen plus 1 moet halen.

De inzet van die verkiezingen wordt cruciaal voor een eventueel presidentschap Biden. Mochten de Democraten beide senaatszetels binnenhalen, dan zouden beide partijen exact de helft van alle zetels hebben en zou vicepresident Harris de doorslaggevende stem krijgen, zoals de wet voorziet.

Dat zou de Democraten toelaten een aantal zaken door te drukken (belastingverhoging voor de rijken, ‘Green New Deal’, gezondheidszorg,…), die anders onder een Republikeinse Senaat onbespreekbaar zullen blijven.

22.00 – Stand van zaken: nog steeds geen uitsluitsel

De jongste cijfers in de resterende staten geven nog geen uitsluitsel wie de volgende president van de VS wordt. Zo lijkt president Trump zijn achterstand in Arizona in te lopen. Georgia stevent dan weer af op een hertelling en wacht nog op de stemmen van overzeese militairen. De meeste waarnemers rekenen vooral op Pennsylvania om snel duidelijkheid te scheppen. Daar vergroot Joe Biden met mondjesmaat zijn voorsprong. Als hij die staat met 20 kiesmannen wint, springt hij over de kaap van 270 kiesmannen en wint hij de race om het Witte Huis.

21.30 – Adviseur Trump: ‘Vreedzame machtsoverdracht’

Larry Kudlow, de economisch adviseur van Donald Trump en voormalig tv-figuur, heeft op nieuwszender CNBC gezegd dat hij een vreedzame machtsoverdracht verwacht. Volgens hem blijft Trump vechten voor zijn zaak, maar mocht hij de verkiezingen verliezen, dan zal Trump plaats ruimen. ‘We respecteren de wet en dat doet de president ook. Het internationale publiek moet weten dat Amerika de beste democratie ter wereld is.’

19.52 – Trump wijzigt toon wat

In een nieuw statement herhaalt president Trump dat hij juridische actie zal ondernemen tegen wat hij onwettige stemmen noemt. Maar opvallend: hij zegt niet meer dat hij de verkiezingen gewonnen heeft.

19.30 – Biden gaat in primetime de bevolking toespreken

Volgens verscheidene Amerikaanse media geeft Bidens campagneteam aan dat de Democraat vrijdagavond lokale tijd in primetime een speech zal geven. Of het al echt om een overwinningstoespraak zal gaan, is niet duidelijk.

18.55 – Biden bouwt voorsprong uit

In de cruciale staat Pennsylvania heeft Joe Biden nu een voorsprong van ruim 12.000 stemmen op president Trump.

18.47 – Eerste ‘calls’, maar nog niet van de grote zenders

Het gespecialiseerde databedrijf Decision Desk roept Joe Biden uit tot winnaar van de staat Pennsylvania en dus van de presidentsverkiezingen. Ook volgens de nieuwswebsite Vox is er geen twijfel meer.

17.40 – Astronaut wordt senator

Voormalig astronaut Mark Kelly sleept voor de Democraten het senaatszitje van Arizona in de wacht. Hij verslaat de Republikeinse Martha McSally, die voormalig presidentskandidaat John McCain opvolgde na zijn overlijden. Hij wordt de vierde voormalige astronaut die het tot lid van het Congres schopt. Mark Kelly is ook de echtgenoot van voormalig politica Gabrielle Giffords, die in 2011 werd neergeschoten maar de aanslag overleefde.

Gabrielle Giffords en ex-astronaut Mark Kelly – Isopix

17.09 – Pelosi noemt Biden de ‘president-elect’

Opmerkelijk: Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemt bij nieuwszender Fox haar partij- en generatiegenoot Joe Biden al de ‘president-elect’.

16.40 – Een stand van zaken: de grote nieuwszenders blijven voorzichtig

Joe Biden heeft de leiding in 4 van de 6 resterende staten: Nevada (6 kiesmannen), Georgia (16), Pennsylvania (20) en Arizona (11). Donald Trump leidt in North Carolina (15) en Alaska (3).

Indien Biden twee van de vier staten waarin hij leidt ook wint, is hij ‘president-elect’. Trump moet om herverkozen te worden naast North Carolina en Alaska ook nog drie van de vier staten winnen waarin Biden leidt.

De grote Amerikaanse nieuwszenders zijn zeer voorzichtig om de ‘final call’ te maken en eens hij voldoende stemmen heeft Joe Biden tot president-elect uit te roepen. De staat Arizona is volgens Fox News en de Associated Press nu al onherroepelijk door Biden gewonnen, maar CNN, MSNBC en CNBC houden Arizona nog in de kolom onbeslist.

Team Trump heeft ondertussen rechtszaken aangespannen in alle staten die nog onbeslist zijn. Vanwege de nipte verschillen en de veelvuldige – voorlopig onbewezen – beschuldigingen van kiesfraude, kan het nog dagen duren vooraleer de staten en de grote mediagroepen de winnaar van de verkiezingen bekend maken. Zowel in Georgia als Pennsylvania – waar nog steeds geteld wordt – lijkt het verschil zo klein te zullen blijven dat de verliezer de hertelling mag aanvragen.

16.33 – Meer Amerikaanse jobs

Een opsteker voor de volgende president: de Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt sneller dan verwacht.

16.11 – Een ‘Murdoch’ gaat in tegen Trump

Via Twitter stemt Kathryn Murdoch in met de oproep van CNN-anker Jake Tapper aan de familie-Murdoch, de eigenaars van de pro-Trump-zender Fox, om zich te distantiëren van de fraudeclaims door de president. Kathryn is de echtgenote van James, die met het hele Foxgedoe niks te maken wil hebben. Ze zitten beiden in het linkse kamp. Maar natuurlijk geeft zo’n tweet met de naam Murdoch wel gewicht.

15.29 – Republikeinse toppers nemen afstand van Trump

Steeds meer hooggeplaatste Republikeinen distantiëren zich van de fraudeclaims door president Trump.

14.51 – Pennsylvania kleurt blauw

Er zijn opnieuw zowat 30.000 stemmen binnengekomen in de belangrijke staat Pennsylvania, waar Trump oorspronkelijk comfortabel de leiding had. Biden leidt er nu met 5.587 stemmen. Het zou een kantelmoment kunnen zijn. Als Trump deze staat niet haalt, is Biden president.

{ var m_el = document.createElement('div'); document.querySelectorAll('.entry-content [href*="/markets/ric/"]').forEach(el => { var n = el.cloneNode(true); m_el.appendChild(n); }); el.appendChild(m_el); }); document.querySelectorAll('.entry-content [href*="/markets/ric/"]').forEach(el => { var el = el; var ric = el.getAttribute('href').replace(/^.*?\/markets\/ric\/([^\/]+)\/.*$/gi, '$1'); if (ric != '') { fetch('/api/markets/?service=list&result=json&key=' + ric, { method: "GET", redirect: "follow", referrer: "no-referrer" }).then(response => response.json()).then(data => { if (data.status == '200' && data.items.length > 0) { var indice_el = document.createElement('span'); var arrow = ''; indice_el.setAttribute('style', 'float:right;margin-left:0.5em;background: #FFFFFF33;padding: 0 0.5em;margin-right: -0.7em;font-size: 0.8em;'); if (data.items[0].balance == 'up') { el.style.background = 'var(--gr-5)'; arrow = ''; } else if (data.items[0].balance == 'down') { el.style.background = 'var(--gr-1)'; arrow = ''; } indice_el.innerHTML = arrow + '' + new Intl.NumberFormat('de-DE', { minimumFractionDigits: 2, maximumFractionDigits: 2 }).format(data.items[0].value) + ' | ' + new Intl.NumberFormat('de-DE', { minimumFractionDigits: 2, maximumFractionDigits: 2 }).format(data.items[0].change_value_percent) + ' %'; el.appendChild(indice_el); } }); } });
Meer