Trump: ‘Verkiezingen zijn vervalst. Democraten stelen ze’

Volg hier alle nieuws rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie haalt het? Joe Biden of Donald Trump?

Onze live verslaggeving van de verkiezingen vindt u hieronder. Met bijdrages van Ruben Van Lent, Pieterjan Neirynck, Kim Evenepoel, Willem De Maeseneer, Sofie Van Waeyenberghe, Emmanuel Vanbrussel en Dominique Dewitte vanuit Fort Lauderdale, Florida. Herlaad dit scherm regelmatig voor de meest recente updates.

Biden 253 – Trump 214

(270 nodig voor winst)

Rood : Republikeinse staten, blauw: Democratische staten. Bron: 270toWin.com

01.18 – Onwaarschijnlijke interventie van Donald Trump: ‘Ons kiessysteem is corrupt: de Democraten stelen de verkiezing’

‘Ons kiessysteem is corrupt. De Democraten stelen onze overwinning.’ Dat is kort samengevat de boodschap die president Trump donderdagavond had voor het Amerikaanse volk, in wat waarschijnlijk de meest destructieve speech was ooit door een Amerikaanse president gegeven, in de persruimte van het Witte Huis.

Trump zei – zonder ook maar enig bewijs voor te leggen – ‘dat het Amerikaanse kiessysteem bol staat van fraude’. ‘Daarom zijn massa’s rechtszaken op komst. ‘De verkiezing zal waarschijnlijk door het Hooggerechtshof worden beslist’, aldus Trump.

‘Een trieste dag voor Amerika’, noemde CNN-anker Jake Tapper de interventie van zijn president. Ook op Fox News had Witte Huis-correspondent John Roberts het over ‘een onsamenhangend betoog, gebaseerd op fraude, waarvan geen enkel bewijs wordt voorgelegd’. Trump noemde de staten Pennsylvania en Georgia met naam, wanneer hij het over ‘massale fraude’ had. De gouverneur van deze laatste staat is notabene een Republikein.

Trump gooit dus opnieuw olie op het vuur, op een moment dat zijn voorsprong in een aantal staten steeds verder slinkt. Hij had het over ‘een grote samenzwering van Big Tech, Big Money en de media’. Die zouden hebben samengespannen om de peilingen ‘in die mate te manipuleren dat Republikeinse kiezers thuis zouden blijven’. Nooit eerder gingen meer Amerikanen en Republikeinen stemmen dan op 3 november.

Trump herhaalde zijn aanvallen op het stemmen per post. ‘Iedereen weet dat die een uitnodiging tot fraude zijn.’ Het systeem zou zijn opgezet om hem te doen verliezen.

Op dit moment moet Trump zowel Georgia als Pennsylvania winnen om aan 270 kiesmannen te halen. Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk. Maar verliest hij een van beide, dan is Biden de volgende president van de Verenigde Staten.

Vraag is of Trump dezelfde discours zal houden indien hij uiteindelijk zegevierend uit de stembusslag komt. Maar blijkt in de volgende dagen dat hij de verkiezingen verliest, dan rijst de vraag hoe zijn aanhang die nederlaag nog kan aanvaarden, na de speech die Trump donderdagavond gaf.

PS: Terwijl Trump sprak daalde zijn voorsprong in de staat Georgia van meer dan 9.000 naar een kleine 3.500 stemmen.

23.35 – Complottheorieën gaan viraal onder hashtag #stopthesteal

De hashtag #stopthesteal gaat viraal onder extreem-rechtse en ook meer gematigde conservatieve krachten. Dat blijkt uit een analyse van bedrijven die cyberbedreigingen onderzoeken.

Er circuleren ook heel wat complottheorieën. Volgens het samenzweringscollectief QAnon zouden legale stembiljetten een watermerk hebben, terwijl nu in alle staten die nog op het spel staan stembiljetten zonder watermerk worden geïntroduceerd om Biden aan de overwinning te helpen.

Ook president Trump moedigt de complottheorieën aan. In een mededeling van zijn campagne zegt Trump ‘dat indien enkel de legale stemmen worden geteld, hij makkelijk de verkiezingen wint! Worden de illegale en late stemmen geteld, dan kunnen ze de overwinning van ons stelen.’

23.20 – Trump vraag het stopzetten van de tellingen

President Trump vraagt ondertussen in een tweet om het tellen van de stemmen stop te zetten. Wat vooral aangeeft dat hij het stemproces niet begrijpt.

Indien het tellen nu wordt stopgezet is Joe Biden niet enkel winnaar van de popular vote, maar ook van de staten Arizona en Nevada, waardoor hij 270 kiesmannen achter zijn naam krijgt en de volgende president van de Verenigde Staten wordt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324353932022480896

23.15 – Biden roept op tot kalmte ’tot alle stemmen geteld zijn’

In een persconferentie heeft voormalig vicepresident Joe Biden iedereen gevraagd ‘kalm te blijven’ zolang er nog stemmen worden geteld.

‘Kamala Harris en ik twijfelen er niet aan dat eens alle stemmen geteld, we tot winnaars zullen worden uitgeroepen.’

Op verschillende plaatsen in het land zijn protestacties aan de gang bij stembureaus. Trump-supporters vragen om het tellen van stemmen stop te zetten; supporters van Biden vragen exact het tegenovergestelde.

Team Biden hoopt vanavond nog tot winnaar te worden uitgeroepen in de staat Pennsylvania. Daar zijn 20 kiesmannen te verdienen. Indien deze staat naar Biden gaat, kan Trump hem nog onmogelijk inhalen.

22.00 – De stand van zaken: Biden nog steeds licht favoriet

De stand van zaken is in de loop van donderdag nauwelijks gewijzigd. Er zijn 270 kiesmannen nodig om te winnen. Biden staat op 253 en Trump op 214.

  • Frontrunner Biden heeft genoeg aan Pennsylvania (20 kiesmannen) of twee andere van de andere nog onbesliste staten, bijvoorbeeld Arizona (11) + Nevada (6) of Georgia (16) + Nevada (6).
  • Trump is zeker nog niet uitgeteld, maar heeft minder opties. Komen de volgende staten zijn richting uit, dan wordt het een nek-aan-nekrace op het scherp van de snee.
  • Pennsylvania duidt mogelijk nog donderdagavond lokale tijd een winnaar aan. Als dat Biden is, wordt hij de volgende president.

21.10 – Fed met boodschap aan volgende president

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, benadrukte bij haar rentebesluit dat een economische heropleving in de VS sterk zal afhangen van het in toom houden van de corona-pandemie. De Fed blijft bij haar eerdere standpunt: een stimulusplan van de overheid is dringend nodig, maar indien nodig kan de centrale bank ook monetaire stimulansen geven.

20.18 – Beslist Pennsylvania het duel?

De telorganisatie van Pennsylvania zegt bij tv-zender CNN er goede hoop op te hebben dat bijna alle resterende stemmen geteld zullen zijn tegen donderdagavond lokale tijd. Dat is sneller dan eerder aangenomen. Als Joe Biden het daar haalt, is de strijd om het Witte Huis gestreden en wordt hij de volgende president.

Uit twee andere strijdstaten, Nevada en Georgia, komen dan weer signalen dat een duidelijke uitslag mogelijk nog dagen op zich kan laten wachten, gezien de flinterdunne marges tussen de beide presidentskandidaten.

19.20 – Democraten voelen zich zegezeker in Pennsylvania

De Democraten brengen een prognose naar buiten die aangeeft dat Joe Biden relatief makkelijk de staat Pennsylvania – en daarmee ook het presidentschap – zal winnen. Volgens de projectie zal Biden, die nu nog achter staat, op het einde van de rit 175.000 stemmen meer hebben dan Trump in Pennsylvania.

19.07 – Senaatsleider McConnell stelt veto tegen Bernie Sanders in een mogelijke regering-Biden

Mitch McConnell – Isopix

Mitch McConnell, de Republikeinse Senaatsleider, zal in een eventuele regering Biden enkel centrum-Democraten aanvaarden. Dat schrijft het doorgaans goed geïnformeerde webmagazine Axios. Onder die omstandigheden wordt het ondenkbaar dat ‘radicale progressieven’ als Bernie Sanders en Elizabeth Warren deel zouden uitmaken van een regering Biden I.

Voorspelden de peilingen dat de Democraten een goede kans maakten om de Senaat te heroveren, dan moeten ze het tot nog toe stellen met de winst van één enkele zetel, waarbij de machtsbalans in de Senaat amper verschuift. (52/48). Dat laat Biden weinig andere opties dan te kiezen voor de meer gematigde elementen in de Democratische Partij.

18.18 – Biden verdubbelt zijn voorsprong in Nevada

Intussen komen er mondjesmaat resultaten uit Nevada. Joe Biden vergroot er zijn voorsprong, het is bijna 1 procent. De rest van de avond zullen de resultaten nog veel veranderen: gisteren kwamen er bijna geen resultaten. Nu komen ze county per county binnen, soms enkele honderden, soms enkele duizenden. Het blijft echter wachten op Clark County, waar Las Vegas ligt.

17.46 – Pennsylvania stopt even met tellen

CNN meldt dat er in Pennsylvania even niet geteld wordt. 29.000 stemmen uit Allegheny County zullen pas morgen na vijf uur geteld worden. Er zouden daar nieuwe stembiljetten uitgereikt zijn. Daar was een gerechtelijke uitspraak over gedaan. Intussen zijn alle partijen overeengekomen dat deze stemmen zullen bekeken worden als de deadline voor het binnenkomen van alle stemmen, voorbij is. Dat is vrijdag om 18 uur.

Nog zesduizend stemmen moeten manueel geteld worden, omdat ze te gekreukt zijn. Die worden ook pas morgen geteld, aangezien er in het hele district niet meer geteld wordt.

17.38 – Hier gaan we weer …

Trump belooft in alle staten waar hij recent verloren heeft aan Joe Biden, rechtszaken aan te spannen. Hij beschuldigt Biden al een volle dag van fraude. Daar is momenteel geen bewijs voor.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324386685858287616

17.02 – Wanneer mogen we uitslagen verwachten?

  • In Georgia, met nog 90.000 stemmen te tellen, wordt er nu elk moment een update verwacht. Er zou nu een verschil van rond de 30.000 stemmen zijn.
  • Nevada zal rond 18 uur onze tijd, dat is rond de middag in Vegas, een update geven. In Nevada zijn de cijfers van Clark County, waar Vegas ligt en dus het grootste kiesdistrict van de staat, nog niet gekend. Biden heeft in de rest van Nevada een voorsprong van 8.000 stemmen.
  • Rond drie uur vannacht zouden dan de cijfers van Maricopa County, het grootste kiesdistrict van Arizona binnenkomen. Dat is het meest gecontesteerde gebied op dit moment. Er zouden nog 275.000 stemmen moeten geteld worden.
  • Pennsylvania zou pas op vrijdag, dat is eventueel zelfs pas op zaterdag bij ons, een uitslag bekendmaken. Daar is het bijzonder nipt.

15.45 – Wall Street hoger

De beurzen lijken zich niet al te veel te bekommeren om de spannende kiesstrijd en gaan vlot hoger. Een mogelijke verklaring is dat de beleggers het waarschijnlijke scenario waarbij Democraten en Republikeinen de macht (Huis, Senaat, Witte Huis) moeten delen nog niet eens zo slecht vinden.

15.19 – Trump betwist telling in verscheidene staten

De Trump-campagne gaat de telling in Nevada juridisch aanvechten wegens vermeende fraude, weet Fox News. Ook in Pennsylvania, Michigan, Georgia en Wisconsin trok het Trump-kamp naar de rechter.

Via Twitter roept de president op om de telling te stoppen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324353932022480896

15.00 – Een stand van zaken: thriller in meerdere staten

Dit is de stand van zaken. Er zijn 270 kiesmannen nodig om te winnen. Biden staat op 253 en Trump op 214.

  • Frontrunner Biden heeft genoeg aan Pennsylvania (20 kiesmannen) of twee andere van de andere nog onbesliste staten, bijvoorbeeld Arizona (11) + Nevada (6) of Georgia (16) + Nevada (6).
  • Sommige Amerikaanse media kennen Arizona al toe aan Biden, waardoor hij op 264 zou komen.
  • Trump is zeker nog niet uitgeteld, maar heeft minder opties. Komen de volgende staten zijn richting uit, dan wordt het een nek-aan-nekrace op het scherp van de snee.

14.16 – Twitter heeft zijn werk met Republikeinse tweets

Twitter heeft sinds de start van de stembusslag al vijf tweets van de huidige president Donald Trump aangeduid als misleidend. Deze bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk om weten dat de tweets niet verwijderd zijn.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324033983882166272

Een partijgenote van hem, Marjorie Greene, is verkozen voor de Senaat in Georgia. Zij kreeg het de hele nacht hard te verduren op Twitter. Greene is aanhangster van QAnon, een samenzwerings-‘vennootschap’. Bij het verdedigen van de zogenaamde overwinning van Trump, botste ze ook op de Twitter-tags.

13.44 – Biden wint terrein in Georgia

Met 96 procent van de stemmen in Georgia geteld staat Donald Trump maar nipt voor op Joe Biden. Er zit een verschil van 18.000 stemmen op. In de staat zijn 16 kiesmannen te verdienen, maar Biden heeft nog maar zes kiesmannen nodig om de winst binnen te halen.

Het gaat nu nog om Georgia (16 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Arizona (11 kiesmannen) en Nevada (6 kiesmannen). De verschillen zijn in elk van die cruciale staten ontzettend klein.

12.07 – Hoe zit het nu met Arizona?

U las het hieronder al: Arizona lijkt een splijtzwam, ook in de Amerikaanse media. Zowel Fox als Associated Press wezen Arizona al toe aan het Biden-kamp, maar de stemmen zijn nog niet geteld. Andere nieuwsmedia houden Arizona nog in het midden. Hoe komt dat?

Associated Press maakt voorspellingen over staten op basis van het aantal reeds gemaakte stemmen versus wat er nog moet binnenlopen.

Bijvoorbeeld: stel dat Trump nog 100.000 stemmen moet krijgen om Biden procentueel in te halen. Als er nog 120.000 stemmen te verdelen zijn, die vooral uit historisch Democratisch gebied komen, zal AP de staat toewijzen aan Biden. Die berekening had AP al gemaakt en Business AM heeft ook die conclusie overgenomen.

Wat is dan het probleem? De voorsprong die Biden had, verkleint. Dat gezegd zijnde is die voorsprong er nog steeds. Op dit moment moet Trump twee derde van alle nog binnenkomende stemmen halen. Aangezien het poststemmen zijn, denken analisten dat dat niet het geval zal zijn. Maar alle stemmen moeten natuurlijk nog geteld worden.

06.27 – Als Joe Biden zijn voorsprong kan behouden in Arizona en Nevada wordt hij president

Het is nog steeds ’too close to call’, maar Joe Biden heeft de voorbije uren wel enkele cruciale, zij het nipte, overwinningen binnengehaald. In Michigan en Wisconsin heeft hij het tij kunnen keren. Persagentschappen Bloomberg en Associated Press wezen eerder ook al Arizona aan hem toe, andere analisten zijn voorzichtiger. Als de 11 kiesmannen van Arizona ook naar de Democratische uitdager gaan, hoeft hij enkel zijn voorsprong te behouden in Nevada om de eindoverwinning binnen te halen. Meer duidelijkheid over de uitslag in Nevada wordt donderdagavond omstreeks 18 uur Belgische tijd verwacht.

Trump behoudt het overwicht in de staten Georgia, North Carolina en Pennsylvania. Om voldoende kiesmannen te veroveren om zijn ambt te behouden moet hij nog zijn achterstand goedmaken in minstens één staat. In Arizona is dat onwaarschijnlijk, dus het lijkt erop dat gokstaat Nevada alle troeven in handen heeft.

De zittende president blijft ondertussen wild om zich heen schoppen op Twitter. Hij insinueert fraude en eist een hertelling, maar komt niet met bewijzen van zijn beschuldigingen.

Herlees hier onze vorige blog over de razend spannende Amerikaanse verkiezingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20