Fors meer nieuwe jobs in de VS dan verwacht

De Amerikaanse bedrijven hebben in oktober meer jobs gecreëerd dan verwacht. In totaal kwamen er 638.000 banen bij, leert het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid over de arbeidsmarkt.

Tegen de verwachtingen van de analisten in kwamen er in de VS 638.000 jobs bij. Zij gingen uit van 580.000 extra arbeidsplaatsen. Ondanks de beter dan verwachte resultaten is de groei aan het vertragen. In september was er nog sprake van 672.000 extra banen.

Voorts is het werkloosheidscijfer gedaald naar 6,9 procent, tegenover 7,9 procent in de voorgaande maand.

Impact coronacrisis

Door de coronacrisis zijn 22 miljoen banen verloren gegaan. Momenteel zijn het er nog meer dan 10 miljoen minder dan voor de crisis, toen de Amerikaanse werkloosheid op het laagste niveau in zowat 50 jaar zat. Uit de cijfers blijkt ook dat 3,6 miljoen Amerikanen al meer dan zes maanden zonder werk zitten.

Economen verwachten dat de jobcreatie in het vierde kwartaal verder zal vertragen. Zo wordt er gevreesd dat er dit jaar geen stimuluspakket voor de economie komt als de spanningen omtrent de presidentsverkiezingen blijven aanslepen. Democraat Joe Biden lijkt die te winnen, maar huidig president Donald Trump heeft al laten weten dat hij zich niet zal neerleggen bij een resultaat in zijn nadeel.

Ook het verdere verloop van het coronavirus zaait twijfel. ‘Zelfs wanneer horecazaken of andere handelszaken niet verplicht de deuren moeten sluiten, bestaat de kans dat de consumenten wegblijven uit angst om besmet te worden’, klinkt het.

Donderdag werden er 123.085 nieuwe coronabesmettingen geteld in de VS, een dagrecord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20