Steeds meer Republikeinen distantiëren zich van fraudeclaims Trump: ‘Ongefundeerd’

Voormalig gouverneur Chris Christie en senator Pat Toomey voegen zich bij de Republikeinen die afstand nemen van de fraudeclaims die president Donald Trump de voorbije nacht vanuit het Witte Huis de wereld instuurde.

‘Ons kiessysteem is corrupt. De Democraten stelen onze overwinning.’ Dat is – kort samengevat – de boodschap die president Trump donderdagavond had voor het Amerikaanse volk, in wat waarschijnlijk geldt als de meest destructieve speech ooit, gegeven in de persruimte van het Witte Huis.

Trump zei – zonder ook maar enig bewijs voor te leggen – ‘dat het Amerikaanse kiessysteem bol staat van fraude’. ‘Daarom zijn massa’s rechtszaken op komst. Misschien komt alles voor het Hooggerechtshof , wie weet.’ Hij herhaalde zijn aanvallen op het stemmen per post en vermeldde verscheidene complottheorieën.

Het Democratische kamp reageerde met afschuw, maar ook verscheidene Republikeinen vinden dat Trump te ver is gegaan.

Chris Christie, de oud-gouverneur van New Jersey en lange tijd een medestander van Trump, vindt dat de president met bewijzen moet komen. ‘Als je die dingen zegt vanaf het podium in het Witte Huis – wat hij ook mag, en hij mag juridische stappen ondernemen – moet je ons wel de bewijzen tonen’, aldus Christie tegen de zender CBS.

De Republikeinse senator Pat Toomey (Pennsylvania) vond de speech ‘moeilijk om naar te kijken’ en noemt de fraudeclaims ‘zonder fundering’.

Voormalig presidentskandidaat Rick Santorum zei bij CNN ‘dat geen enkele verkozen Republikein achter deze boodschap kan staan’, al zijn er volgens hem wel enkele elementen die de president terecht aan de kaak stelt.

Ook een andere voormalige presidentskandidaat, Mitt Romney, niet meteen Trumps beste vriend, nam ook al afstand.

Opvallend is dat ook de jongere generatie, zoals de afgevaardigden Will Hurd en Adam Kinzinger, zich distantiëren.

Maar Trump kreeg wel steun van twee Republikeinse zwaargewichten, Lindsey Graham (South Carolina) en Ted Cruz (Texas).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20