In the Closet of the Vatican: “80% van de priesters in Rome zijn homo”

“80% van de priesters die verbonden zijn aan de Romeinse Curie zijn homo.” Dat staat te lezen in het boek “In the Closet of the Vatican” van de Franse socioloog en journalist Frédéric Martel. Het boek ligt op 21 februari in 20 landen in de boekhandel en werd in 8 talen vertaald.

Martel schrijft dat vier op elke vijf priesters in Vaticaanstad homo is, “hoewel daarom niet noodzakelijk seksueel actief”. De Fransman zegt met zijn werk het dubbelleven binnen het bestuursapparaat van de paus bloot te willen leggen.

De Romeinse Curie wordt gevormd door de organen van de Heilige Stoel die de paus bijstaan in het vervullen van zijn taken als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk.

1.500 interviews

Martel, die zichzelf niet-gelovig noemt en ook homo is, werkte 4 jaar lang aan het boek. Hij interviewde daarvoor ruim 41 kardinalen, 52 bisschoppen, 45 pauselijke ambassadeurs of diplomaten, 11 leden van de Zwitserse Garde en meer dan 200 priesters of seminaristen. In totaal nam hij meer dan 1.500 interviews af.

De publicatiedatum is niet toevallig. Volgende week komen honderden bisschoppen in Rome samen. Daar zullen ze discussiëren over het seksueel misbruik door priesters binnen de katholieke kerk.

Uit Martels onderzoeken moet blijken dat een aantal homoseksuele priesters hun geaardheid accepteren. Vaak houden ze er een langdurige, maar discrete relatie op na. Maar vele anderen leiden een dubbelleven, mits vluchtige seksuele ontmoetingen, vaak met homoseksuele prostitués.

De regel van Rome: Hoe meer een geestelijke homoseksualiteit aanvalt, hoe groter de kans dat hij er zelf een is

Mensen die het boek konden inkijken zeggen dat Martel zich zeer kritisch opstelt tegenover geestelijken aan de top van de Curie. Deze zouden naar buiten toe homoseksualiteit steeds hebben aangevallen, ondanks dat ze zelf ook homo zijn. Volgens Martel geldt binnen het Vaticaan een ‘regel’. Namelijk hoe meer een kardinaal of bisschop homoseksualiteit aanvalt, hoe groter de kans dat hij er zelf een is.

Martel zou naar verluidt daarbij de in 2008 overleden Colombiaanse kardinaal Alfonso López Trujillo bij naam noemen. Die heeft zich jarenlang voorgedaan als een fervent verdediger van de kerkelijke standpunten inzake contraceptie en homoseksualiteit, terwijl hij zelf mannelijke prostituées bezocht.

Een van de geïnterviewden is de Duitse kardinaal  Walter Kasper. Die geeft toe dat sommigen binnen het Vaticaan een dubbelleven leiden. Maar dat is volgens hem minder verontrustend, “zolang de kerk mensen helpt het pad naar God te vinden”.

Martel schrijft ook dat paus Franciscus heeft geprobeerd deze cultuur binnen de Curie te doorbreken, door de geestelijken op hun dubbelleven te wijzen. Maar dat heeft voornamelijk de weerstand tegen de paus binnen de Rooms-Katholieke kerk doen toenemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20