Belgische cultuursector schrijft open brief tegen deelname Israël aan Eurovisiesongfestival

Meer dan 250 prominenten uit de Belgische cultuursector, waaronder Daan, Charlotte Adigéry, Tourist LeMC, Jef Neve en Brihang, hebben een open brief ondertekend waarin ze zich verzetten tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival 2024. In de brief hekelen ze de voortdurende bezetting en het geweld dat Israël in Palestina uitvoert, en eisen ze dat de EBU (Europese Unie van Radio-omroepen) Israël uitsluit van het festival.

Waarom is dit belangrijk?

De deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival 2024 in Zweden roept steeds meer controverse op. De voortdurende bombardementen en militaire operaties van Israël in Gaza, die een reactie zijn op een terroristische aanslag op 7 oktober 2023, hebben geleid tot internationale veroordeling. Veel mensen vinden dat Israël, net als Rusland en Wit-Rusland die werden uitgesloten na de inval in Oekraïne in 2022, niet mag deelnemen aan een evenement dat gericht is op "vrede en verbinding".

In het nieuws: Geïnspireerd door soortgelijke initiatieven in Zweden en Finland, roept de open brief de EBU, VRT en RTBF op om een krachtig signaal te geven tegen de Israëlische bezetting en het geweld in Palestina. De briefschrijvers wijzen op de hypocrisie van de EBU om het Eurovisiesongfestival een “niet-politiek evenement” te noemen, terwijl ze Rusland uitsloten omwille van politieke redenen.

  • De brief hekelt de “dubbele moraal” van de EBU en stelt dat de organisatie “liever een staat die 31.000 moorden op zijn geweten heeft in alle rust een podium biedt, dan dat ze een signaal zou willen maken tegen al die gruwel.” De briefschrijvers beschuldigen de EBU ervan prioriteit te geven aan kijkcijfers en connecties met de Israëlische omroep boven mensenrechten en humanitaire waarden.

Breed gedragen

  • De open brief heeft al meer dan 250 prominenten uit de Belgische cultuursector ondertekend, waaronder muzikanten, acteurs, schrijvers en filmmakers. Onder de namen vinden we onder meer Daan, Johannes Verschaeve, Bolis Pupul, Lisa Smolders, Ayco Duyster, Jef Neve, Flip Kowlier, Tourist LeMC, Charlotte Adigéry, Tom Lanoye, Liesa Van der Aa, Bram Spooren, Jonas Geirnaert en Julie Mahieu.

Een kantelpunt?

De open brief van de Belgische cultuursector zet de druk op de EBU om actie te ondernemen tegen de Israëlische deelname aan het Eurovisiesongfestival 2024. Of de EBU zal zwichten voor deze druk, is nog onduidelijk. De komende weken zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze campagne een einde zal maken aan de Israëlische deelname aan het Eurovisiesongfestival.

Meer