Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 29 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

5 tips om zonder kleerscheuren door een zakenlunch te komen

Logo Business AM
Lifestyle

30/04/2018 | wouter.veeckmans@gmgroup.be | 3 min leestijd

De middagpauze hoort ontspannend en gezellig te zijn, maar wat als je baas plots tegenover je komt zitten? Pieker jij ook zo over de keuze van het restaurant of de broodjeszaak? En wat als de conversatie stilvalt? Met deze vijf tips kom je zonder kleerscheuren door een zakenlunch die je zelf organiseert.

1. Kies een degelijk restaurant, maar niet té degelijk

Of je nu zelf betaalt of getrakteerd wordt door het bedrijf, een zakenlunch moet een zekere mate van professionaliteit uitstralen. Een etablissement in de iets hogere prijsklasse is dus geen slechte keuze, maar doe ook niet té gek. Als de prijs enkel past binnen het lunchbudget van de manager of CEO van het bedrijf dan zit je fout. Zorg er ook voor dat iedereen de gerechten lust. Vietnamees, Indisch of Mexicaans? Geen goed plan.

2. Comfort is koning


© social network

Uitstraling is belangrijk, maar minstens even cruciaal zijn gemakkelijke stoelen en genoeg arm- en beenruimte. Een gezellige, uitnodigende keet zal ongetwijfeld ten goede komen aan de sfeer en het humeur van je tafelgenoten. Want het blijft natuurlijk de bedoeling dat mensen zich open gaan stellen en spontaan ideeën op tafel zullen gooien. En dat zorgt dan weer voor verregaande prestaties en een betere sfeer op kantoor.

3. Check even of het oké is om een alcoholisch drankje te bestellen

De gewoonte om je ’s middags tussen de werkuren door ladderzat te drinken, is helaas in de jaren stillekes blijven hangen. Wie zich daar vandaag nog aan waagt, wordt scheef bekeken en als een onprofessionele, onproductieve kinkel gezien door zijn of haar collega’s. 

Maar dat wil niet zeggen dat een beschaafd aperitiefje de gemoederen niet wat losser kan maken en conversatie kan uitlokken. Als je op leeftijd bent en al enige tijd voor het bedrijf werkt, mag je gerust zonder schroom een pintje of een glas wijn bestellen. Juniors wachten beter even tot een oudere collega het symbolische groen licht geeft.

Een extra tip: bestel niet het duurste drankje van de kaart.

4. Leg de tafel in de watten

Je medewerkers willen ongetwijfeld het gevoel krijgen dat er naar hen geluisterd wordt en je oversten willen waarschijnlijk niets liever dan dat je hen bewierookt. Een goeie zet is bijvoorbeeld om voor te stellen om een voorgerechtje of aperitiefhapje te delen. Met kaasjes, salami’s, bruschetta of fingerfood kan je gewoon niets fout doen.

5. Hou het proper


© Giphy

Voor deze kan je je inspiratie bij je eerste dates halen. Zorg ervoor dat je je collega’s niet afleidt met een vuile tafel of een smoel vol spaghettisaus. Misschien voor één keer eens niet voor pasta gaan? Het belangrijkste blijft natuurlijk wel dat je je goed voelt bij je co-workers.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO