Amerikanen zoeken massaal op Google informatie over pijnlijke ogen na zonsverduistering

In een deel van de Verenigde Staten viel er gisteren een volledige zonsverduistering te aanschouwen. Dat bleef duidelijk niet zonder gevolgen. Ondanks vele waarschuwingen werd er achteraf op Google opvallend veel gegoogeld naar oplossingen voor pijnlijke open.

De laatste totale zonsverduistering in ons land dateert ondertussen al van 1999. Wie oud genoeg is en zich die nog herinnert, weet ongetwijfeld dat er toen heel wat te doen was over zogenaamde ‘eclipsbrilletjes’. Als je naar de zonsverduistering wil kijken, heb je die namelijk nodig om je ogen te beschermen. Door de verduistering lijkt de zon op zo’n moment namelijk veel minder fel, maar het tegendeel is waar.

Dinsdag trok er een zonsverduistering over de Verenigde Staten van het zuiden naar het noordoosten. Ook daar waren dan ook al lang waarschuwingen te horen om niet met je blote ogen naar de zon te kijken. Maar blijkbaar is die raad niet altijd even goed opgevolgd.

Eyes hurt

Uit gegevens van Google Trends blijkt namelijk dat vlak na die zonsverduistering heel wat mensen begonnen te zoeken naar zoektermen zoals “eyes hurt” en “my eyes hurt“. Op het hoogtepunt, ongeveer één uur nadat de zonsverduistering had plaatsgevonden, werd daarop zelfs meer dan dertig keer zo vaak gezocht dan gewoonlijk. Die zoektermen waren op hetzelfde moment ook trending op X.

Dat deze plots piek geen toeval is, blijkt ook als we kijken waar deze zoektermen ineens populair waren. Dat blijkt namelijk vooral te zijn in de staten waar de volledige zonsverduistering te zien was. Het gaat om staten zoals Maine, Rhode Island, Pennsylvania, West Virginia, Indiana, Arkansas en Texas.

Meer