Er is binnen de Kerk een plan om de paus te destabiliseren

Binnen het Vaticaan smeden conservatieve kardinalen plannen om paus Franciscus ten val te brengen. Dat heeft de Italiaanse journalist Nello Scavo, die in het Vaticaan een aantal goede contacten heeft, in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica, gezegd. Scavo heeft het over een vergiftigd lokaas dat de ontevreden kardinalen voor de paus proberen te leggen.

Halverwege een Vaticaanse synode over familiewaarden – waar voor de katholieke kerk controversiële onderwerpen worden besproken zoals homoseksualiteit, abortus en het celibaat – wijzen diverse insiders erop dat conservatieve groepen binnen het Vaticaan paus Franciscus aan het wankelen proberen te brengen.

Onder meer wordt gewezen naar een brief, ondertekend door dertien kardinalen, die is uitgelekt. In het schrijven werd gewaarschuwd tegen de opheffing van een aantal doctrines die de conservatieve katholieken nauw aan het hart liggen. Kenners van het Vaticaan zeggen dat de brief een poging lijkt om een schandaalsfeer rond de paus te creëren.

Coming out

Na het uitlekken van die brief vertelde journalist Nello Scavo dat er een georganiseerde poging aan de gang is om paus Franciscus te verzwakken. Scavo is auteur van het boek ‘De Vijanden van Franciscus’ en werkt voor Avvenire, een katholieke krant die goede banden heeft met het Vaticaan.

Als voorbeeld noemt hij de coming out van de Poolse priester Krzysztof Charamsa, die één dag voor het begin van de synode in Vaticaanstad had bekend homoseksueel te zijn. Charamsa had het daarbij ook over een geïnstitutionaliseerde homofobie binnen de kerk.

Leonardo Boff, een theoloog die dicht bij de paus staat, noemde de outing van de Poolse priester een val die was opgezet door de rechterzijde van de kerk, die zich tegen de paus verzet. “Charamsa probeerde met zijn uitspraken te provoceren om problemen voor de synode en Franciscus te creëren,” aldus de theoloog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20