Frans dorp verkoopt woning voor 1 euro, al is er wel een voorwaarde

Het Franse dorp Saint-Amand-Montrond heeft een huis te koop aangeboden voor de symbolische prijs van 1 euro. De voorwaarde daarbij is wel dat je de woning volledig renoveert én ook effectief in het dorp komt wonen. Geïnteresseerden hebben tot 15 juni de tijd om zich aan te melden, waarna de gelukkige zal gekozen worden.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen jaren verschenen in de media al meermaals artikels over woningen van 1 euro in Zuid-Europese landen. Vooral in Italië is dat al langer de trend. Het gaat hierbij meestal om vervallen huizen, die je verplicht moet renoveren. Op die manier willen kleine dorpen voorkomen dat hun inwonersaantallen verder dalen.

Saint-Amand-Montrond

Het huis dat te koop aangeboden wordt staat in Saint-Amand-Montrond, een dorp van zo’n 9.000 inwoners dat centraal in Frankrijk gelegen is op ongeveer 45 km van Bourges. Het is een woning op een oppervlakte van 77 vierkante meter, met een tuin en garage. Het gaat om een huis van twee verdiepingen met twee slaapkamer.

“Er zijn veel mogelijkheden”, zegt Francis Blondieau, adjunct verantwoordelijk voor Stedenbouw van Saint-Amand-Montrond, aan Ouest France.

Aanmelden

Wie geïnteresseerd is in het huis kan zich nog tot 15 juni 2024 aanmelden op de website van Saint-Amand-Montrond. Daar moet je een dossier indienen, waaruit moet blijken dat je als kandidaat aan een aantal voorwaarden voldoet.

  • Geïnteresseerden moeten permanent in Saint-Amand-Montrond komen wonen en dat minstens voor tien jaar. Wie enkel op zoek is naar een tweede woning of een buitenverblijf maakt dus geen kans.
  • De nieuwe eigenaar moet het huis volledig renoveren. Aangezien het al zo’n twintig jaar leegstaat, worden dat grote werkzaamheden. De gemeente schat dat die renovatie zo’n 127.800 euro zal kosten. Als je zelf een deel wat het werk kan doen, dalen de kosten uiteraard. Bovendien maak je kans op veel subsidies en zal je door de gemeente ondersteund worden.

Keuze

In juli komt de selectiecommissie van Saint-Amand-Montrond samen om te beslissen wie het pand mag kopen voor 1 euro. Rond september zal de keuze gemaakt worden en in januari 2025 wordt de verkoopakte ondertekend. Daarna heeft de nieuwe eigenaar nog vijf maanden de tijd om met de renovaties te beginnen. In juli 2028 moeten de werken klaar zijn.

  • Voorlopig heeft er zich nog niemand aangemeld voor de woning. De gemeente heeft er echter vertrouwen in dat dat nog zal komen. In 2021 had het voor een andere woning een gelijkaardig initiatief waarop toen 90 aanmeldingen kwamen.
Meer