Dit Siciliaanse dorp betaalt u om een huis van 1 euro te renoveren

Troina 1 euro houses
isopix

De Italiaanse droom, daar kan u voor betaald worden. Tenminste, als u een van de 1-euro huizen oppikt in Troina, Sicilië. De gemeenteraad past daar tot 25.000 euro bij om uw netgekochte stulpje te renoveren. Opgelet: dat is nodig.

Het historische centrum van Troina, in het ‘balkon van Sicilië’, is leeg. Het is te zeggen: de huizen staan er te verkommeren alsof ze ambities hebben om decorstukken te worden in een Western. De gemeente probeert, net zoals zoveel andere Italiaanse dorpen, om het centrum opnieuw te bevolken.

Subsidies

En dus komen er huizen te koop voor 1 euro. Bijzonder: in Troina kan u er tot 25.000 euro subsidies vangen om de huizen te verbouwen. Volgens burgemeester Sebastiano Fabio Venezia moet dat twijfelaars over de streep trekken. Vele andere vergelijkbare acties zijn namelijk een succes geweest, maar er zijn ook veel potentiële gasten die afgeschrikt worden door de verbouwingen.

Dus kan u er, na neerlegging van een waarborg van 5.000 euro, aan de werken beginnen. Er zijn momenteel 30 huizen te koop voor 1 euro. Al verwacht de burgervader dat er nog een honderdtal zullen bijkomen.

Wie een huis koopt, moet een renovatieplan meegeven, dat moet een jaar na aankoop volledig af zijn. Als er meer gegadigden dan kopers zijn, wordt er naar het renovatieplan gekeken als beslissende factor. Twee jaar na aankoop moeten de werken starten, drie jaar nadien moeten ze af zijn.

De bonussen zijn tweevoudig. De eerste, tot 15.000 euro, dient voor renovaties zoals een dak leggen. Er kan ook nog tot 10.000 euro bijgelegd worden voor energie-efficiëntiemaatregelen.

Subsidies voor nieuwere huizen

Het kan nog beter. Wie een permanente bewoner van Troina wil worden en geen zin heeft in verbouwingen, kan tot 8.000 euro in subsidies krijgen in de aankoop van een duurder huis, dat geen renovatie nodig heeft. Dat gebeurt vaker, volgens Venezia. ‘Vaak komen mensen hier voor een deal van een euro, maar uiteindelijk kopen ze dan een al gerenoveerd huis, met startprijzen vanaf 10.000 euro.’

Voor de omgeving moet u het niet laten. Troina heeft het Siciliaanse weer, een meer en een bosrijk gebied in de buurt. De Etna loert om de hoek en de uitzichten zijn fantastisch. De Amerikaanse fotograaf Robert Cappa vond het er zo mooi dat hij er zijn lens op richtte tijdens een verblijf. Het historisch centrum van Troina mag dan uitgestorven zijn, de iets modernere hoek van het dorp, op pakweg een halve kilometer, is dat niet. Om even over na te denken. Wie al eens wil kijken, kan dat op deze website.

Lees ook: