5 plaatsen in Italië waar u (nog) een huis kan kopen voor 1 euro

Het Italiaanse platteland loopt leeg. In 2019 kon u daarom in enkele Italiaanse dorpen een huis voor 1 euro kopen. Goed nieuws: ook in 2020 kan dat nog.

Het bekendste voorbeeld van een Italiaans dorp in de uitverkoop is wellicht Sambuca, op het schiereiland Sicilië. Daar gingen intussen tientallen huizen onder de hamer. Volgens de burgemeester is de actie dan ook een succes. Sambuca herleeft.

Heeft u zelf ook de Italiaanse droom altijd in het achterhoofd gehouden? Dan is het nu een goed moment om zo’n investering van een euro te overwegen, want enkele andere Italiaanse dorpen hebben nog huizen te koop staan.

Ollolai

https://www.instagram.com/p/B5zwV53lZ9b/

In Ollalai op Sardinië kan u een huis kopen voor 1 euro. De huizen zijn er gemaakt van lokaal grijs graniet en kijken er uit op weidse velden. In het dorp zelf staan er kleurrijke huisjes te koop met pittoreske binnenplaatsjes en stallen. De streek staat bekend om zijn uitstekende wijn, ham en kaas.

Bivona

https://www.instagram.com/p/B1_9ksrgKIK/

Kopen in Bivona, Sicilië, is niet alleen financieel interessant. Het dorp helpt nieuwkomers ook om de administratie rond krijgen. In Bivona voelt u het beste van de Middellandse Zee. Een keuken die Arabische hoogstandjes combineert met Italiaanse eenvoud, architectuur om duimen en vingers van af te likken en natuurlijk het prachtige weer.

Het gaat dan ook hard in Bivona: de burgemeester liet weten dat er al honderden mensen een huis willen kopen. Maar alle aanvragen worden naast elkaar gelegd en afgewogen, u maakt dus nog een kans.

Cammarata

https://www.instagram.com/p/B39RXptItwB/

In het Siciliaanse Cammarata moet u niet betalen voor een huis. U leest dat goed: het dorp rekent u zelfs geen symbolische euro aan voor een stukje Italiaanse droom.

Integendeel, als u in Cammarata komt wonen en u krijgt er een kind, krijgt u er nog een bonus van 1.000 euro bij. Daarnaast staat Cammarata bekend als het dorp met ‘duizend balkons’.

Zungoli

https://www.instagram.com/p/BvHyv93nAU8/

In Zungoli koopt u een huis voor 1 euro en dat aan de kust van Amalfi. Er zijn in Zungoli al flink wat 1-euro-huizen verkocht, maar in januari komt er nog een set op de markt. Qua timing zit het dus helemaal goed.

Zungoli barst van de Middeleeuwse charme: circulaire, kleine straatjes die een gezellige doolhof vormen, met een kasteel op de achtergrond op het topje van een berg. Napels ligt nog net op een haalbaar anderhalf uur rijden.

Borgomezzavalle

https://www.instagram.com/p/B1V2ByECn7v/

Zegt het zuiden van Italië u niets, dan kijkt u graag in Borgomezzavalle, het Alpen-equivalent van Sicilië. Ook daar kan u, in idyllische omstandigheden, een huis voor 1 euro kopen. Gaat u er wonen, dat is wel degelijk de bedoeling, en krijgt u er een kindje, krijgt u 1.000 euro. Wie een zaak opent in Borgomezzavalle krijgt daarbovenop ook nog eens 2.000 euro subsidies.

Voor u uw koffers pakt en naar Italië vliegt, is het verstandig om enkele dingen uit te zoeken. Zo is de startprijs van een huis vaak 1 euro, maar zijn er in hetzelfde dorp vaak ook nog huizen voor hogere maar redelijke prijzen te vinden. De huizen van 1 euro komen vaak met de verplichting om minstens enkele jaren in Italië te blijven wonen, u bent misschien gedwongen om te verbouwen of een zaak op te starten.

Daarnaast is het ook handig om iemand in de hand te nemen die Italiaans kent. Vele Italiaanse dorpen, overstelpt door de vraag, hebben wel een vertaler bij de hand maar als het snel moet gaan, spreekt u best zelf Italiaans.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20