Amerikanen lopen storm voor 1 euro-woningen op Sicilië

In het Italiaanse Sambuca zijn een tiental huizen verkocht voor 1 euro. Daarmee wil de burgemeester het Siciliaanse dorpje opnieuw bevolken, maar is dat ook gelukt?

Opvallend nieuws in de kranten vorig jaar. U kon een huis kopen in het rustieke Sicilië voor slechts 1 euro. Dat rustiek moest u wel erg letterlijk nemen, want er woont zo goed als niemand meer in het Italiaanse dorpje. De actie moest dat veranderen en een jaar later blijkt dat ook zo.

Zondvloed aan kopers

Meer dan 100.000 mensen reageerden op de oproep van burgemeester Leonardo Ciaccio, weet The Wall Street Journal. De gemeente wierf zelfs mensen aan om de zondvloed aan Amerikaanse telefoontjes te beantwoorden en groepen potentiële kopers rond te leiden.

De tactiek van Ciaccio blijkt nu enig effect te hebben. Dat is ook nodig. In de laatste vijftien jaar is de stadsvlucht in Italië verantwoordelijk voor een bevolkingsdaling van ruim 30 procent. Er zijn nauwelijks nog winkels te vinden in de rurale, leeglopende stadjes op het Siciliaanse platteland. Dat komt die leegloop niet ten goede.

Verbouwen

De zestien huizen in Sambuca zijn een jaar later niet de enige die verkocht raakten. De huizen van 1 euro konden enkel gekocht worden indien de kopers garandeerden dat ze het aangekondigde goed grondig zouden renoveren. Wie naast zo’n huis greep, of de verbouwing niet zag zitten, kon natuurlijk ook op de privémarkt terecht. Dat is volgens de burgemeester ook gebeurd.

Zo wonen er nu een heel aantal Amerikanen in Sambuca. Die moeten er minstens een jaar wonen. Vaak gaat het om expats of om mensen die vanop afstand kunnen werken. Zij zijn exact het soort mensen waar Sambuca naar op zoek is, klinkt het bij het gemeentebestuur.

Langetermijnstrategie

De huizenverkoop is dus een succes, al valt te betwijfelen of het een goede langetermijnsstrategie is. Sommige huizen worden namelijk ook verkocht aan toeristen. Dan blijven de huizen buiten het seizoen opnieuw leegstaan.

De tactiek van huizen goedkoop verkopen om mensen aan te trekken, is niet eigen aan Sambuca. Meer dan zestien Italiaanse dorpen verkochten zeer goedkope huizen. Het gaat vooral om de regio Zuid-Italië, waar de armoede het grootst is. Net daar compenseert migratie ook niet voor de trek naar de grootsteden. Migranten van rond het Middenlandse Zeegebied verhuizen namelijk vaker naar Noord-Europa

Beurs

Andere regio’s bieden subsidies tot 30.000 euro om huizen te renoveren. In Molise krijgen renoverende Italianen een beurs van 700 euro per maand om een huis te verbouwen. Dat kan tot drie jaar lang. Zolang er in de regio’s ook geen jobs bijkomen, zullen de dorpen echter blijven leeglopen.

Meer