Merger Monday zet Amerikaanse techaandelen opnieuw op winst

Een hoop deals leiden maandag tot hogere beurskoersen op Wall Street. De techbeurs Nasdaq stijgt met 2,2 procent het sterkst, vooral gedreven door kankerspecialist Immunomedics, die meer dan verdubbelt. Het aandeel van techconcern Oracle werd stilgelegd.

De week is goed begonnen in overnameland. Oracle neemt de Amerikaanse activiteiten van TikTok over, Nvidia koopt chipproducent Arm en Gilead haalt de kankerspecialist Immunomedics binnen. Die laatste doet er iets na de opening 105 procent bij, maar ook de rest moet niet onderdoen.

Oracle opende 7 procent hoger, maar kwam later terug tot 4,3 procent winst, waarna het aandeel even werd stilgelegd in afwachting van bevestiging van de deal. Nvidia doet er 9 procent bij en Gilead, die bezig is met het potentiële coronamedicijn remdesivir, gaat 1 procent hoger.

Nikola gaat onderuit

De enige bemol in de techindex is de maker van elektrische auto’s Nikola. Het aandeel ging iets na de opening tot 8,7 procent lager, maar staat een half uur later nog maar op 3 procent verlies. De autobouwer kwam vrijdag in een lastig parket terecht na beschuldigingen van fraude. Toen ging er 15 procent lucht uit de koers. Maandag kwam Nikola met weerwoord, maar het antwoord kon beleggers duidelijk niet echt overtuigen.

Tech is (toch voor even) terug. De afgelopen weken was het een bloedbad op de Nasdaq en gingen alle techaandelen zwaar onderuit. Die neergang volgde op een bijna eindeloze hausse voor de techsector, voornamelijk gedreven door de Japanse investeringsmaatschappij Softbank, die voor miljarden aan callopties op techaandelen had gekocht.

Een calloptie is een afspraak tussen een bedrijf en een belegger dat die belegger het aandeel later aan een afgesproken prijs kan kopen. Dat is interessant als de koers op het moment van de aankoop hoger staat dan de afgesproken prijs.

Koopgolf

Die aankopen maakten echter dat de banken die de opties uitgaven ook effectief de aandelen moesten aankopen om ze dan later aan Softbank te kunnen geven aan de afgesproken prijs, wat dus tot een koopgolf leidde, waarna de rest van de markt volgde. Twee weken geleden kwam die abrupt tot een einde.

Maar er is ook nog een wereld buiten tech. De Amerikaanse luchvaartmaatschappij Delta Airlines vliegt 2,7 procent hoger. Het bedrijf kondigde maandag aan dat het 6,5 miljard dollar (5,5 miljard euro) gaat lenen. Opmerkelijk is dat het die lening gaat financieren via een loyaliteitsprogramma. Dat wordt gezien als crisisbestendiger omdat er een vaste abonnementskost voor betaald wordt. Daardoor komt er ook geld binnen zonder dat er gevlogen wordt.

De Dow Jones gaat 0,9 procent hoger, de brede S&P500 doet er 1,7 procent bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20