Nikola reageert op beschuldigingen: ‘Nooit gezegd dat truck op eigen kracht reed’

De elektrische truckbouwer en beurswonder Nikola beloofde een weerlegging van het vernietigende rapport dat shortseller Hindenburg op vrijdag publiceerde. Maar in dat betoog zitten toch nog wat gaten.

Klinkklare onzin: dat was min of meer hoe Nikola-CEO Trevor Milton het brandbommetje van Hindenburg beschreef. Hij beloofde dan ook een punt-per-puntweerlegging van alle aantijgingen die de shortsellers over zijn bedrijf maken. Dat is niet helemaal gelukt.

Rollende vrachtwagen

Zo beweerde Hindenburg dat een reclamespotje over de Nikola 1 in scène was gezet. De truck zou op een heuvel zijn gezet waar hij afrolde. Geen echt rijdende vrachtwagen dus, wat het clipje wel suggereert. ‘Nikola beschreef deze truck in deze video, gemaakt door een derde partij, nooit als ‘op eigen kracht’ aan het rijden of ‘door een powertrain aangedreven”. Met andere woorden: u heeft het filmpje, waarin een truck een heuvel lijkt af te rijden, verkeerd geïnterpreteerd.

De investeerders van Nikola waren op dat moment op de hoogte van wat het bedrijf kon en wat niet, zegt Milton in zijn antwoord. ‘Deze drie jaar oude video van een oud Nikola-prototype is irrelevant behalve dat de shortseller het aanwendt om zijn punt te verdedigen’, klinkt het.

Ook de aantijgingen van Hindenburg over de waterstofcentrale die Nikola beweerde te hebben, probeert Milton te weerleggen. Toch raakt hij niet verder dan een testfaciliteit waar momenteel 1.000 kilo opgeslagen ligt. Echt weerleggen komt er niet van.

Rookgordijn

Verder houdt Milton het op wat technische rookgordijnen. De onbestaande revolutionaire batterijen ‘zijn het onderwerp van een juridisch dispuut’ en de goedgevulde orderboeken ‘behoorden toe aan de voorloper van Nikola maar niet Nikola zelf’. Met andere woorden: geen leugens, beweert Milton. ‘En er is een auto die zeker rijdt.’

Milton had na het rapport een steengoed pleidooi tegen het rapport van Hindenburg beloofd, maar zijn repliek blijft toch wat summier. Of investeerders daarmee het vertrouwen in Nikola herwinnen, lijkt twijfelachtig. Voorbeurs ging het aandeel 5 procent lager. Na het rapport vrijdag zakte het aandeel als een puddinkje in elkaar, 15 procent lager dan bij de openingsbel.

Vorige week sloot Nikola nog een miljardendeal met General Motors. Dat drukte zijn vertrouwen in de elektrische truckbouwer uit.

De volledige repliek van Milton kan u hier lezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20