Gerommel in Hollywood: Paramount zet CEO aan de deur en bekijkt overnamebod van 26 miljard dollar

Er is verandering op til in Hollywood. Filmstudio Paramount staat op het punt om overgenomen te worden. Afgelopen week werd de CEO aan de deur gezet, nu lanceert concurrent Sony een overnamebod.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende Hollywoodstudio's hebben het moeilijk om te concurreren met streamingsdiensten zoals Netflix. Hoewel is gebleken dat fusies eigenlijk niet genoeg zijn om daartegen op te boksen, is dat wel het pad dat veel studio's bewandelen. Van het oude 'Hollywood-systeem' blijft steeds minder over.

In het nieuws: Filmstudio Sony Pictures en vermogensbeheerder Apollo Global Management maken samen een overnamebod op Paramount van 26 miljard dollar, of iets meer dan 24 miljard euro.

  • Volgens The Wall Street Journal hebben Sony-CEO Tony Vinciquerra en Aaron Sobel van Apollo in een brief laten weten dat ze Paramount willen overnemen. De studio bracht onder meer de Mission: Impossible-films, The Godfather en Top Gun: Maverick op de markt, maar heeft het lastig om de stap richting streaming te zetten.
  • De kwartaalresultaten zagen er dan ook niet al te best uit. Paramount rapporteerde een nettoverlies van 554 miljoen dollar. TV-zender CBS mocht dan wel de Super Bowl uitzenden, toch verliest het betalende klanten. Paramounts streamingdiensten Paramount+ en PlutoTV, die het traditioneel tv-kijken moeten overnemen, wonnen wel aan abonnees. Maar tegelijk maakt ook die tak een operationeel verlies van 286 miljoen dollar.
  • De belangrijkste aandeelhouder, Shari Redstone, ziet weinig andere opties dan de verkoop van het bedrijf. Dat ze daarbij dacht aan een constructie waar ze vooral zelf rijker van zou worden, werd haar niet in dank afgenomen. En CEO Bob Bakish was het al helemaal niet eens met een overname. Dat kostte hem zijn baan: hij werd prompt aan de deur gezet.

Twee opties voor Paramount

Om te volgen: Neemt Redstone het aanbod van Sony aan of komt er een schimmige constructie?

  • Het aanbod dat nu op tafel ligt, zou een “niet-bindende uiting van interesse” zijn, schrijft The New York Times. Het schot voor de boeg zou van Sony een aandeelhouder met een meerderheidsbelang maken en Apollo verwerft dan een minderheidsbelang. Voor Sony zou de koop een gouden zet zijn: het heeft als enige grote studio nog geen streamingsdienst.
  • Al is het toch mogelijk dat Redstone in zee gaat met Skydance Media, het entertainmentbedrijf van producent David Ellison. De twee bedrijven werkten al eerder samen, maar Skydance was het oneens met de constructie waarmee Redstone 77 procent van de stemrechten en slechts 10 procent van de aandelen in handen zou krijgen, via haar bedrijf National Amusements. Ellison verlaagde daarop de voorgestelde cashflow dat naar National Amusements zou vloeien, terwijl Skydance meer geld zou overhouden om schulden aan te zuiveren.
  • Binnen Paramount voert nu een driekoppig managementteam de taken van de CEO uit. Het is Redstone die de knoop zal moeten doorhakken, vroeg of laat.
Meer