Oracle wint strijd om TikTok USA, Microsoft bijt in het zand

Het Chinese technologiebedrijf ByteDance verkoopt de Amerikaanse activiteiten van zijn videoplatform TikTok aan het softwareconcern Oracle. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Ook Microsoft had interesse in de activiteiten getoond, maar dat bod zou door ByteDance zijn afgewezen.

De Amerikaanse president Donald Trump had geëist dat TikTok zijn activiteiten in de Verenigde Staten zou stopzetten of tegen midden september zou verkopen.

De Amerikaanse regering vreesde dat de Chinese overheid toegang zou krijgen tot de persoonlijke data van de Amerikaanse gebruikers van TikTok. Daarom dreigde hij ermee TikTok in de Verenigde Staten te verbieden, tenzij ByteDance zich bereid zou verklaren de Amerikaanse activiteiten van het videoplatform te verkopen. De verkoop van de activiteiten moeten nog wel door de regeringen van de Verenigde Staten en China worden goedgekeurd.

Microsoft

Microsoft had zondag al laten weten met ByteDance geen akkoord over een overname te hebben kunnen bereiken. ‘We zijn er nochtans van overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen,’ aldus het Amerikaanse technologiebedrijf in een kort statement.

De Chinese regering had lange tijd benadrukt liever te hebben dat TikTok zich uit de Verenigde Staten zou terugtrekken dan dat de Amerikaanse activiteiten onder dwang zouden worden verkocht. ‘Een gedwongen verkoop zou immers het imago van zowel ByteDance als de Chinese overheid kunnen ondermijnen,’ aldus bronnen tegenover Reuters. ‘Het zou immers lijken alsof ze zouden toegeven aan de druk vanuit de Amerikaanse regering.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20