TikTok-verkoop struikelt over Chinese wetgeving

De verkoop van ByteDance-app TikTok hangt al een week in de lucht, maar blijft weerhaken vinden. Deze keer is het aan de Chinese overheid om stokken in de wielen te steken.

Op vrijdag heeft China een nieuwe wet voor tech-export aangekondigd. Daardoor zou het Chinese bedrijf ByteDance, eigenaar van app TikTok, toestemming moeten krijgen van de overheid om hun algoritme te verkopen. Het is net dat algoritme dat van China een van de populairste apps van het moment maakt.

Chinese wetten en Amerikaanse wetten

Zowel Oracle als gelegenheidspartners Microsoft en Walmart hebben een bod gedaan op de app. Maar volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal compliceert de nieuwe wet van China de hele zaak. Er worden cijfers genoemd van 20 tot 30 miljard dollar, volgens CNBC. Als het algoritme niet wordt vrijgegeven, stort die prijs zonder twijfel in elkaar.

Zhang Yiming, de eigenaar van ByteDance, moet dus zijn opties herbekijken. Zijn app is de inzet in een internationaal spelletje schaak geworden, maar dat betekent slecht nieuws. De verkoop moet nu goedgekeurd worden door twee overheden en staat onder een scherpe deadline. Half september moet TikTok verkocht zijn of de app wordt geband in de Verenigde Staten. Mogelijk zorgen de complicaties ervoor dat een finale deal pas voor na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november zal zijn.

Tot dan zijn er vier opties voor ByteDance:

  • TikTok verkopen zonder het algoritme. Dat versnelt de verkoop, zonder twijfel, maar doet de prijs ook kelderen.
  • Onderhandelen met het Comite voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten, om een transitieperiode van een jaar te verkrijgen. Het is niet duidelijk of dat mag onder de Chinese wetgeving.
  • Toestemming krijgen van China om het algoritme ook te verkopen.
  • De koper kan ook een licentieovereenkomst afsluiten met ByteDance. Het is dan weer niet duidelijk of de wetten van de VS dat zullen toestaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20