Peking mengt zich in verkoop TikTok

De Chinese regering legt beperkingen op aan de uitvoer van technologie rond artificiële intelligentie. De ingreep bemoeilijkt de gedeeltelijke of volledige verkoop van de tienerapp TikTok aan een Amerikaanse partij.

Kandidaten als de tandem Microsoft-Walmart en Oracle voeren gesprekken over de overname van Tiktoks Amerikaanse tak, of misschien wel het hele bedrijf. TikTok behoort tot de Chinese groep ByteDance. Een onverwachte zet van Peking dreigt evenwel de onderhandelingen in de war te schoppen.

Het Chinese ministerie van Handel heeft vrijdag technologie rond artificiële intelligentie (AI) en ook spraak- en tekstherkenning toegevoegd aan de lijst van producten en diensten die niet zonder groen licht van de Chinese overheid uitgevoerd mogen worden. ‘Een kwestie van nationale en economische veiligheid’, is de uitleg.

Wellicht vallen delen van TikToks technologie onder de nieuwe beperkingen. Dat zou betekenen dat vergunningen van Peking nodig zijn bij een verkoop aan een Amerikaanse groep.

Lees ook: Waarom wil iedereen TikTok kopen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20