Trump neemt na TikTok nu ook WeChat onder vuur

De Amerikaanse president Donald Trump verbiedt officieel het gebruik in de VS van de Chinese apps TikTok (ByteDance) en WeChat (Tencent). De wet gaat binnen 45 dagen in.

Donald Trump tekende op donderdagavond een paar uitvoeringsbesluiten die Amerikanen over anderhalve maand verbieden om transacties te sluiten met de Chinese bedrijven die de eigenaar zijn van TikTok en WeChat. Het betekent concreet dat de apps niet meer zullen kunnen opereren in de VS.

‘De VS moet doortastende actie ondernemen voor de nationale veiligheid’, staat er te lezen. ‘Door de dataverzameling dreigt de Chinese communistische partij toegang te krijgen tot persoonlijke informatie van Amerikanen.’

De populaire Chinese app TikTok, eigendom van ByteDance, ligt al even vuur. Trump is bang dat de Chinese overheid meekijkt bij Amerikaanse TikTokkers. Chinese bedrijven moeten namelijk meewerken met de overheid als die inkijk in de gegevens vraagt.

Microsoftdeal

ByteDance overlegt momenteel met Amerikaanse techreus Microsoft over een gedeeltelijke of volledige overname. De waarde van TikTok wordt op zowat 50 miljard dollar geschat. Trump zette eerder een deadline voor de overeenkomst: voor 15 september moet de deal rond zijn, of de app wordt in de ban geslagen. Die toegift, of dat dreigement, heeft hij nu omgezet in een uitvoeringsbevel.

Dat WeChat, een van de belangrijkste apps in China en eigendom van Tencent, het onderwerp is van een vergelijkbaar uitvoeringsbevel, mag niet helemaal verbazen. De app wordt in China vooral gebruikt voor betalingen, maar is ook een belangrijke manier om handel te drijven met buitenlanders.

Het aandeel van moedergroep Tencent daalde in Hongkong met 9 procent nadat de aankondiging van het uitvoeringsbevel er kwam.

Weg met TikTok

Overigens kwam er donderdagavond in de Amerikaanse Senaat ook een unanieme gestemde wetgeving door die TikTok verbiedt op smartphones die gebruikt worden door overheidsmedewerkers.

Van zijn kant heeft China jarenlang Amerikaanse techbedrijven verboden om handel te drijven in het land. Veel apps en websites zijn gewoon niet bereikbaar uit China en als dat wel zo is, krijgen ze een soort gecensureerde Chinese editie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20