Microsoft wil TikTok volledig opkopen

Het Amerikaanse techconcern onderzoekt of het ook de activiteiten van TikTok in India, Europa en Zuid-Oost-Azië kan overnemen. Tot nog toe werd er enkel gesproken van een overname van de activiteiten in Angelsaksische landen. Dat weet de zakenkrant Financial Times op basis van vijf bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan.

Microsoft maakte afgelopen zondag bekend dat het onderhandelt met de Chinese groep Bytedance, de eigenaar van TikTok, over een overname van de diensten van de waanzinnig populaire video-app in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Blijkbaar heeft het Amerikaanse technologiebedrijf zijn zinnen gezet op alle landen waar TikTok actief is, dus ook de regio’s Europa, Centraal-Azië en Zuid-Oost-Azië. TikTok als dusdanig is niet actief in China. Daar kunnen jongeren flitsvideo’s delen via de Chinese zusterapp Douyin. Die zou volgens de ingewijden geen deel uitmaken van de overname.

Klok tikt

Het is echter een race tegen de tijd om zo’n omvangrijke complexe deal af te sluiten. Beide partijen moeten tegen 15 september een overeenkomst sluiten, of TikTok wordt verboden in de VS. De Amerikaanse president Trump legde die deadline op. Hij wou de video-app eerst in de ban slaan, officieel omdat Chinese bedrijven verplicht kunnen worden door de overheid om gevoelige data af te staan. Als Microsoft de app, of toch minstens het Amerikaanse gedeelte ervan, kan overkopen, is hij bereid af te zien van de ban.

Microsoft zou volgens de bronnen van FT verkiezen om de wereldwijde activiteiten van het videodeelplatform te kopen. Ten eerste heeft de Amerikaanse techreus jaren geleden de boot gemist van de sociale media, en probeert het al langer die achterstand goed te maken. Een deal van dit formaat zou Microsoft direct op de kaart zetten als belangrijke speler. Bovendien zou een deel van de activiteiten overkopen zeer complex zijn: wat met de backoffice-afdelingen zoals HR, en administratie? Ook wil Microsoft door een globale deal voorkomen dat een TikTok-gebruiker zijn app in één land wel kan gebruiken, en een ander niet.

Knopen ontwarren

India is TikToks grootste markt, maar daar staat de toepassing momenteel op een zwarte lijst, samen met 59 andere Chinese apps. Als Microsoft het Chinese karakter van de app uitwist, kunnen Indiërs misschien weer naar hartenlust dansvideo’s delen.

De globale activiteiten opkopen is echter geen oplossing voor het verkrijgen van de nodige technologie van Bytedance. De licenties daarvan zijn namelijk zeer complex gestructureerd in zowel China als in de rest van de wereld. Het wordt een huzarenstukje om die knoop tegen 15 september te ontwarren.

De tijd dringt voor de TikTokdroom van Microsoft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20