Nvidia en Softbank sluiten deal van 40 miljard dollar over chipbouwer Arm

Computergigant Nvidia koopt na enkele maanden wikken en wegen processorbouwer Arm over van het Japanse Softbank. Dat levert die laatste zowat 40 miljard dollar op.

In het nieuws: Arm, de Britse chipmaker, verhuist van Softbanks VisionFund naar AI-specialisten Nvidia. Die deal was al even hangende, maar ging zondagnacht toch onder de hamer. Nvidia betaalt 40 miljard dollar voor Arm.

Waarom is Arm zo belangrijk? Arm is het belangrijkste bedrijf waar u nooit van heeft gehoord. Arm begon als computerbouwer, maar is eigenaar van de architectuur waar de meeste smartphone- en computerchips momenteel mee gemaakt worden. De Britten zijn daar, eigen aan het beestje, niet-discriminerend in. U vindt dus chips met Arm-architectuur in zowel iPhones als Androids en zowat alle pc’s.

Hoeveel geld wisselt er van hand? Nvidia geeft 21,5 miljard dollar in aandelen aan Softbank en 12 miljard dollar in cash. Daarvan wordt 2 miljard betaald op het moment van ondertekenen. 44,3 miljoen aandelen verhuizen daarmee naar de stal van Softbank. Daarnaast krijgt de Japanse investeerder nog tot 5 miljard in cash of aandelen, afhankelijk van hoe Arm het de komende tijd doet. Er wordt ook nog 1,5 miljard dollar uitbetaald aan personeel.

Waarom is de deal belangrijk voor Softbank? De Japanse investeerders kochten Arm in 2016 voor 34 miljard dollar, maar zitten nu met een cashflowprobleem. Heel wat start-ups die door het Softbank Visionfund gesponsord worden, hebben het moeilijk door de coronacrisis. Daarnaast kreeg Softbank vorig jaar enkele grote opdoffers te verwerken, zoals het WeWork-debacle en de strijd rond Uber.

Wat gaat Nvidia doen met Arm? De naam Arm blijft alvast en het hoofdkwartier van het bedrijf blijft ook gevestigd in Cambridge in Groot-Brittannië. Nvidia wil naar eigen zeggen wel een supercomputer creëren met de eigen AI en de in-house tech van Arm.

Tussen de lijnen: Net zoals Softbank wil Nvidia met Arm aan boord incontournable worden. Het bedrijf mikt op vooruitgang in The Internet of Things om een nog belangrijkere speler te worden.

In het oog houden: Nvidia lanceert deze week, vermoedelijk op dinsdag, ook een nieuwe, langverwachte, grafische kaart. Tijdens de coronacrisis schoot het aandeel en de omzet van Nvidia omhoog. Thuisblijven betekende dat veel gamers meer tijd hadden om zich volop op hun hobby te storten en dat liet zich zien in de cijfers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20