‘Japanse investeerder Softbank lag aan basis van techrally’

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank zou volgens de Britse zakenkrant Financial Times de afgelopen maanden gigantische hoeveelheden opties hebben gekocht op techaandelen en daarmee de rally gestuurd hebben.

De techboom van de afgelopen maanden zou er niet toevallig gekomen zijn. Of toch niet volgens FT. De krant kon achterhalen dat Softbank, onder andere eigenaar van de co-workingspecialist WeWork, en masse opties insloeg van techbedrijven en zo de aandelen steeds hoger gestuurd heeft.

Een optie is in essentie een afspraak tussen het bedrijf en de koper dat die laatste op een later moment aandelen kan kopen tegen een afgesproken prijs. Dat is interessant als de beurskoers tegen dan hoger staat dan de afgesproken prijs, want dan maakt de koper meteen meer winst.

En daar heeft Softbank zich de afgelopen maanden dus mee bezig gehouden. Over prijzen wordt niet gesproken, maar in FT heeft een bron het over ‘hoeveelheden waar zelfs mensen binnen de organisatie ongemakkelijk van werden’.

Explosie

Sinds begin maart is de techbeurs Nasdaq al 70 procent hoger geklommen. De autobouwer Tesla stond vlak voor de verkoopgolf van de voorbije dagen zelfs 479 procent hoger dan in het begin van dit jaar.

Voor dat succes wordt vooral verwezen naar de coronacrisis. Omdat techbedrijven meestal de perfecte producten in huis hebben om het leven in quarantaine makkelijker en aangenamer te maken, explodeerden de resultaten. En daar werden ze voor beloond door de belegger. De videobeldienst Zoom boekte het afgelopen kwartaal nog vier keer meer omzet dan een jaar eerder en ging diezelfde dag 41 procent hoger.

Crash

Dat die coronacrisis er voor iets tussen zit, lijdt weinig twijfel, maar nu blijkt dus dat dat niet de enige reden was. Doordat Softbank zoveel opties kocht in techbedrijven, gingen er meer aandelen van de hand, waarna anderen die grote bewegingen zagen gebeuren en volop mee op de kar sprongen.

Aan die explosie kwam twee dagen geleden abrupt een einde. Donderdag ging de Nasdaq 5 procent onderuit en vrijdag deed ze daar al zeker 3 procent bij. Die verkoopgolf is volgens een bankier, die op de hoogte was van de optiehandel, ‘pijnlijk voor Softbank’, maar hij verwacht dat de investeerder zijn aankopen niet meteen zal stopzetten, tenzij de daling te lang aansleept.

Softbank heeft al een tijd meer interesse in Big Tech. Los van de optiehandel investeerde het bedrijf onlangs 4 miljard dollar in aandelen als Amazon, Netflix en Tesla. De bedoeling is om dat bedrag geleidelijk op te trekken tot 10 miljard. Dat is een opvallende strategiewijziging voor het bedrijf dat erom bekend stond start-ups op te kopen om ze dan naar de beurs te brengen en erop te cashen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20