Tech stort in en neemt heel Wall Street met zich mee

De Amerikaanse beurzen hebben er niet hun beste dag op zitten. Beleggers drukten massaal op de verkoopknop voor techaandelen en dat liet zich ook voelen in de rest van de markt.

Even een overzichtje: Zoom gaat meer dan 10 procent lager, Tesla doet er 9,5 procent af, Apple verliest bijna 8 procent, Netflix gaat 5 procent in het rood en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Waar techaandelen de voorbije maanden telkens het mooie weer maakten op de beurs, is dat donderdag een andere zaak. De rally is abrupt tot een einde gekomen. Opvallend is dat ook Zoom bij de slachtoffers is. De videobeldienst bouwde een paar dagen geleden nog een feestje op de beurs na steengoede resultaten. Het aandeel ging dinsdag in één dag tijd 41 procent hoger.

Hetzelfde voor Apple en Tesla. Nadat beide techbedrijven maandag hun aandelen gesplitst hadden, schoten ze omhoog.

Corona

De klim die de techaandelen tot dan toe al hadden gemaakt, had dan weer vooral te maken met corona. Door allerlei technologische oplossingen konden bedrijven als Zoom en Microsoft ontzettend profiteren van thuiswerk en terwijl alle winkels gesloten waren, verkocht Amazon een hoop meer online. Daar werden de bedrijven voor beloond door de belegger.

Maar nu is het genoeg geweest, vinden diezelfde beleggers, en ze dumpen al hun techaandelen. De techbeurs Nasdaq eindigt de dag 5 procent lager.

Toch hebben analisten niet meteen veel schrik. De komende dagen zullen moeten duidelijk maken of het echt tot een correctie komt of dat het eerder een instapmoment is voor nieuwe beleggers, klinkt het.

Toerisme scoort

Er waren ook enkele lichtpuntjes. Toeristische aandelen gingen hoger, al kwamen die ook serieus terug. United Airlines staat bij de slotbel op 1,4 procent winst, terwijl het bij de opening er nog 6 procent bij deed. Cruise-uitbater Carnival gaat 5,2 procent hoger.

Maar het mag allemaal niet baten. Ook de andere indexen gaan serieus onderuit. De sterindex Dow Jones staat 3,1 procent in het rood op het einde van de dag en de brede S&P500 verliest 3,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20