Softbank verandert geweer van schouder na horrorjaar en investeert nu in Big Tech

De Japanse investeringsmaatschappij Softbank pompte het afgelopen kwartaal 4 miljard dollar in grote techbedrijven als Amazon en Tesla, blijkt uit een beursdocument. Dat is een opvallende strategiewijziging.

Softbank staat erom bekend vooral te beleggen in kleinere start-ups in opkomende markten. Het doel is om ze in de loop van de tijd naar de beurs te brengen en er dan stevig op te cashen. Zo waren de Japanners vroege investeerders in onder andere de Chinese e-commercereus Alibaba en de internetgigant Yahoo. Beide beursgangen brachten een flinke duit op.

Maar in 2019 was het plots gedaan voor het bedrijf. Een opeenvolging van mislukte investeringen duwden de resultaten van Softbank ver in het rood. De taxi-app Uber en de zakelijke chatapp Slack crashten allebei meteen na hun beursgang, waardoor de groep miljoenen moest afschrijven op de twee bedrijven. De beursgang van de veelbelovende co-workspecialist WeWork kon zelfs niet doorgaan door een opbouw aan schandalen en een afbouw van de cijfers. Over heel 2019 slikte Softbank een verlies van 18 miljard dollar (15 miljard euro).

Op de goede weg

Tijd voor een ommekeer, dacht CEO Masayoshi Son. Het voorbije kwartaal stopte de investeerder dan ook 4 miljard dollar in onder andere Amazon, Netflix, Tesla, Alphabet, Microsoft en Spotify. Volgens bronnen van Bloomberg is het plan om in totaal 10 miljard te beleggen in Big Tech.

De resultaten van Softbank waren dan ook een stuk beter in het eerste kwartaal van dit jaar met een winst van 12 miljard euro. De participaties in de grote techbedrijven zullen daar zeker aan bijgedragen hebben, maar los daarvan zijn Uber en Slack ook al 110 en 62 procent gestegen sinds het begin van dit jaar. En Softbank verkocht een hoop investeringen, waaronder de chipmaker Arm en een deel van WeWork. Ook de beursgang van de hippe verzekeraar Lemonade droeg bij aan de goede resultaten.

Het lijkt erop dat Softbank weer op de goede weg is. Althans, zo lang de huidige techrally op de beurs nog voortduurt. Die komt op een bepaald moment ongetwijfeld aan zijn einde en het is maar te hopen dat Son tegen dan genoeg gediversifieerd heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20