Gigadeal van 27 miljard euro in de maak: chipfabrikant Nvidia aast op Arm

Chipmaker Nvidia heeft zijn oog laten vallen op processormaker Arm, dat momenteel in de portefeuille van Softbank zit. Nvidia zou een recordbedrag overhebben voor Arm.

De deal is nog niet rond, maar bronnen bevestigen aan persagentschap Bloomberg dat Nvidia tot 27 miljard euro zou overhebben voor de chipmaker.

Overnames en ellebogenwerk

De gesprekken zijn al ongeveer een maand lang aan de gang, weet ook de Britse zakenkrant Financial Times. De hardwaremarkt is al even aan een consolidatiebeweging bezig. Schaalvergroting betekent vooral overnames en ellebogenwerk. Nvidia zou daarom Softbank benaderd hebben voor een overname, er zouden geen andere namen genoemd worden.

De overname van Arm door Nvidia ligt wel erg gevoelig. Nvidia werkt in dezelfde branche en is momenteel zelfs een klant van Arm. Die laatste is dan weer cruciaal voor enkele grote spelers in het landschap. Zo kondigde Apple recent aan om weg te trekken bij Intel en samen te gaan werken met concurrent Arm. Het bedrijf van Tim Cook gaat zelf een processor maken onder licentie van arm.

Het lijkt dus erg waarschijnlijk dat, als de overname doorgaat, er een onderzoek komt naar het aandeel van Nvidia en Arm in de branche. Dat kan mogelijk in strijd zijn met lokaal mededingingsrecht.

Nvidia

Nvidia, een processorbouwer uit California, bestaat sinds 1993. Het bedrijf, dat specialiseert in moederborden en grafische kaarten, kent een topjaar op de beurs. De winstmarge van het bedrijf ging met 106 procent omhoog. Het aandeel steeg met 57 procent.

Het Britse Arm, van zijn kant, is nog wat ouder en werd opgericht in 1990 in Cambridge. Het werd in 2016 aan Softbank verkocht voor 24,3 miljard pond. Softbank kende een rampjaar na het WeWork-debacle.

Meer