Japanse investeerder Softbank maakt ommezwaai met winst van 12 miljard dollar

De Japanse investeringsgroep Softbank, die over 2019 een monsterverlies boekte van 18 miljard dollar (15 miljard euro), staat er opnieuw. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het bedrijf 12 miljard dollar winst.

Softbank heeft die winst voor een groot deel te danken aan de coronarally op de beurzen. Aandelen als Uber en Slack, twee bedrijven die Softbank in zijn portefeuille heeft, staan sinds hun dieptepunt in respectievelijk maart en april al 110 en 62 procent hoger. Vorig jaar waren die bij de slechtst presterende aandelen in Softbanks portefeuille.

Ook de beursgang van de verzekeraar Lemonade, die nu 1 miljard dollar waard is, heeft bijgedragen aan de goede cijfers. In totaal boekte het Vision Fund van Softbank, dat die bedrijven groepeert, een winst van 3 miljard dollar op zijn investeringen.

Aandeleninkoop

Softbank verkocht het voorbije kwartaal ook 41 miljard aan participaties, waaronder een deel van de coworkingspecialist WeWork en de chipmaker Arm. Met de opbrengst daarvan kocht het eigen aandelen in, om de prijs van een aandeel omhoog te drijven, en verminderde het zijn schulden. Een aandeel Softbank kost nu 6.192 yen, wat 49,33 euro is.

In april ging het bedrijf van start met zijn Vision Fund 2. Daar zit 38 miljard dollar in om te investeren in start-ups. Die 38 miljard is echter serieus minder dan de 100 miljard van het eerste Vision Fund. Normaal zouden grote techbedrijven als Apple en Microsoft bijleggen, maar die wilden na het rotjaar 2019 even afwachten wat de toekomst zou brengen voor Softbank.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20