Live Beursblog – 4 november 2022 – Business AM

21.02 – Groene sluiting op Wall Street

Amerikaanse beleggers trekken het weekend in met een smile op hun gezicht.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde namelijk met 1,36 procent winst, op 3.770 punten;
 • de techindex Nasdaq eindigde 1,28 procent in het groen, en schoof daar naar 10.475 punten;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, won 1,26 procent, en sloot op 32.403 punten.

Tot daar de Business AM-beursblog van de 4de november. Fijn weekend, en tot maandag!

19.58 – Pensioenkloof tussen man en vrouw

Het opgebouwde vermogen van vrouwen bij hun pensionering ligt in ons land gemiddeld 25 procent lager dan dat van mannen. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van verzekeringsadviseur WTW. Lees verder

19.01 – Europese beurzen optimistisch het weekend in

De aandelenmarkten in Europa zijn flink hoger geëindigd:

 • De Stoxx Europe 600 index steeg 1,8 procent op 416,98 punten.
 • De Duitse DAX liet een winst zien van 2,5 procent naar 13.459,85 punten.
 • De Franse CAC 40 sloot 2,8 procent in de plus met een stand van 6.416,44 punten.
 • De Britse FTSE steeg 2,0 procent naar 7.334,84 punten.

18.10 – “Enorme omzetdaling” voor Twitter

Volgens eigenaar Elon Musk kent Twitter een “enorme omzetdaling” doordat adverteerders massaal op de pauzeknop duwen en voorlopig geen reclame maken op de berichtendienst. Het zou onder meer om Pfizer, Mondelez, Audi en Carlsberg gaan. General Motors, een concurrent van Musks Tesla, was het eerste bedrijf dat zijn Twitter-advertenties pauzeerde.

Musk wijst met een beschuldigende vinger naar de invloed van “activistische groepen”.

17.57 – Brusselse beurs besluit handelsweek in het groen

De Bel 20 is daarnet 2 procent in het groen gesloten, op 3.602 punten. Het absolute topaandeel deze handelsdag was dat van Oxurion; dat schoot maar liefst 20 procent hoger.

16.47 – Beurskoers Adidas knalt omhoog door nakende CEO-wissel

Aandelen Adidas stijgen vandaag met 20 procent nadat de Duitse retailer bevestigde dat het in gesprek is met een opvolger voor CEO Kasper Rorsted, die volgend jaar vertrekt.

Eerder meldde Manager Magazin dat het zou gaan om Bjorn Gulden, de huidige CEO van Puma. Adidas bevestigde dat er inderdaad gesprekken plaatsvinden met Gulden. Aandelen Puma dalen daardoor vandaag met 2,5 procent. Lees verder

16.26 – IMF: “Turkije moet rente verhogen”

Het Internationaal Monetair Fonds raadt de Turkse centrale bank aan tot renteverhogingen over te gaan om de hyperinflatie te bezweren en pleit er in zijn landenrapport over Turkije ook voor om “de onafhankelijkheid van de centrale bank te versterken”.

De Turkse centrale bank zit momenteel in de greep van president Recep Tayyip Erdoğan, die niets wil weten van renteverhogingen.

16.12 – Apple meer waard dan 3 andere Big Tech-rivalen samen

15.02 – Meeste cryptomunten koersen hoger

De koers van de meeste populaire cryptomunten is vandaag hoger gesprongen. Ripple (XRP), ’s werelds op vijf na grootste cryptovaluta, kan de grootste koersstijging in 24 uur voorleggen: plus 9,55 procent op het moment van schrijven. De digitale munt is daarmee bijna een halve dollar waard.

 • Ripple is overigens ook een betalingssysteem. Financiële transacties binnen het systeem vinden plaats op een netwerk met de naam Ripple Transaction Protocol (RTXP), aldus Crypto Insiders.

14.42 – Wall Street schiet hoger

Een sterker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten (zie bericht hieronder) schrikt de beleggers deze keer niet af. Na tien minuutjes handelen noteert de Dow Jones 0,65 procent hoger en staat de S&P500 op een winst van 0,5 procent. De Nasdaq wint 0,2 procent.

13.51 – Amerikaanse banengroei sterker dan verwacht

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in oktober sterker dan verwacht opgelopen. Dat blijkt uit het officiële Amerikaanse banenrapport. Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 261.000. De markt had een stijging van 205.000 banen verwacht.

De arbeidsmarkt blijft zo een sterkhouder van de Amerikaanse economie, ondanks de hoge inflatie en de vrees voor een recessie. De gevolgen voor het monetaire beleid lees je hier.

13.06 – Topjaar voor aandeel Shell

Het aandeel Shell sprint op Euronext Amsterdam naar een nieuw piekkoers dit jaar, 28,98 euro, wat een stijging is met circa 48 procent tegenover begin dit jaar.

12.34 – Producentenprijzen eurozone stijgen iets minder hard

De producentenprijzen in de eurozone zijn in september sterk gestegen, maar wel iets minder hard dan in de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Op jaarbasis liepen de producentenprijzen in september met 41,9 procent op, tegenover 43,3 procent in augustus en 38,1 procent in juli.

Op maandbasis stegen de producentenprijzen met 1,6 procent, nadat in augustus sprake was van een prijsstijging met 5 procent.

Exclusief de prijzen voor energie stegen de producentenprijzen in september met 0,4 procent op maandbasis. Dat was een maand eerder ook 0,4 procent.

11.49 – Opnieuw verlaagt een beurshuis het koersdoel voor VGP

Meer en meer beurshuizen stellen hun prognoses voor VGP naar beneden bij. Eerder deze week verlaagde Barclays het koersdoel van 125 naar 70 euro. De financiële instelling handhaaft voortaan een underweight-advies, tegenover een overweight-advies eerder.

Ook Kepler Cheuvreux wijzigt nu het koersdoel. Het beurshuis verlaagt dat van 201 naar 91 euro.  Het advies blijft wel “kopen.”

VGP noteert momenteel 1,1 procent in de plus.

11.01 – Nog een internetbank verhoogt de spaarrente

Het aantal banken dat de spaarrente verhoogt, neemt toe. Deze keer is het de internetbank NIBC Direct die sleutelt aan de spaartarieven. Lees er alles over op onze site.

10.46 – Aperam koploper in de Bel20

Aperam, de producent van roestvrij staal, doet het opvallend goed vandaag. Het aandeel noteert momenteel 7,1 procent in de plus. Het bedrijf is daarmee de sterkste stijger van de Belgische sterindex.

GBL is op dit moment de hekkensluiter. Uit de kwartaalcijfers van de holding bleek eerder vandaag dat de verliezen het afgelopen kwartaal zijn toegenomen (zie bericht van 07.32 uur).

10.33 – Krimp dienstensector eurozone houdt aan

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector, kwam in oktober uit op 48,6 tegenover 48,8 in september.

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie is gedaald van 48,4 in september naar 46,4 in oktober. De samengestelde index daalde daardoor van 48,1 naar 47,3. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

De cijfers suggereren dat de eurozone op weg is naar een winterrecessie, aldus econoom Joe Hayes van S&P. “De hoge inflatie drukt de vraag en schaadt het ondernemersvertrouwen. En de angst dat de energiecrisis alleen maar groter wordt, voedt de onzekerheid”, merkte Hayes op.

09.44 – Dit staat er in de ontslagmail die het personeel van Twitter heeft ontvangen

We schreven eerder al op onze site dat Elon Musk, de nieuwbakken CEO van Twitter, de helft van het personeel wil ontslaan. Ben Collins, journalist bij de Amerikaanse nieuwssite NBC News, heeft op Twitter de mail gedeeld die de werknemers hebben ontvangen. Het is een vrij droog bericht waarin enkele praktische zaken worden gedeeld, zoals hoe de werknemers te weten kunnen komen of ze hun job verliezen. Om 9 uur plaatselijke tijd, 17 uur Belgische tijd, komen ze te weten wat er hen te wachten staat.

09.12 – Bel20 schiet hoger na het luiden van de openinsbel

De Bel20 heeft de laatste handelsdag van de week goedgeluimd gestart. Na enkele minuten handelen, noteert de Belgische sterindex 0,85 procent in de plus. De Eurostoxx50 doet er 0,7 procent bij.

08.41 – Duitse fabrieksorders flink onderuit

De Duitse fabrieksorders daalden in september, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 4,0 procent op maandbasis, tegen een herziene daling van 2,0 procent in augustus, waar eerder een min van 2,4 procent voor was berekend. 

De buitenlandse orders namen met 7,0 procent op maandbasis af, terwijl de binnenlandse orders met 0,5 procent stegen. 

Op jaarbasis liepen de fabrieksorders in september met 10,8 procent terug, na een min van 3,8 procent in augustus. Daarvoor stond aanvankelijk een daling van 4,1 procent genoteerd.

08.13 – Datingapp Tinder keert trend techmalaise

De kwartaalwinst van Tinders moederbedrijf Match Group overtrof de ramingen: 810 miljoen dollar aan inkomsten, vergeleken met de verwachte 793 miljoen dollar. Het aantal gebruikers dat zich abonneert op betaalde opties (onbeperkt aantal likes, de mogelijkheid om te zien wie ons heeft geliket, enz.) is met 7 procent gestegen, waardoor de inkomsten met 6 procent zijn toegenomen. Lees er alles over in dit stuk op onze site.

07.36 – Galapagos schrapt 200 banen in Europa

Paul Stoffels – Getty Images

De Mechelse biotechgroep Galapagos zal zo’n 200 werknemers ontslaan. De ontslagronde is het gevolg van een nieuwe strategie die het bedrijf donderdagavond aankondigde. “Hiermee willen we ruimte creëren om te herinvesteren in nieuwe capaciteiten en programma’s in onze oncologiefranchise. Dit is een moeilijke maar noodzakelijke beslissing, en we zullen alle toepasselijke procedures volgen met respect voor onze mensen”, merkt CEO Paul Stoffels op in een persbericht.

07.32 – GBL ziet verlies stijgen

In een als onzeker omschreven marktklimaat heeft GBL in het derde kwartaal de verliezen zien toenemen. De holding bevestigde echter de belofte van een ongewijzigd dividend. Dat blijkt uit de resultaten die donderdagavond nabeurs bekend werden gemaakt.

GBL, waarvan de grootste deelnemingen Pernod Ricard, SGS en Adidas zijn, sloot het derde kwartaal af met een verlies van 473 miljoen euro, tegenover een verlies van 329 miljoen in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal van 2021 verdiende GBL nog 291 miljoen euro. Meer weten? Klik hier.

07.21 – Meevallende resultaten voor Starbucks

Starbucks heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar boven de marktverwachting gepresteerd. Dit meldde de Amerikaanse koffieketen donderdag nabeurs.

De nettowinst daalde van 1,76 miljard tot 878 miljoen dollar, of 0,76 dollar per aandeel.
De aangepaste winst per aandeel van 0,81 dollar was beter dan de 0,72 dollar waar analisten geraadpleegd door FactSet op rekenden.

De omzet verbeterde op jaarbasis met 3 procent naar 8,4 miljard dollar, waar de markt rekende op 8,32 miljard dollar. De vergelijkbare winkelverkopen stegen met 7 procent wereldwijd. Hier ging de markt uit van een groei van 4,2 procent.

Nabeurs schoot het aandeel gisterenavond 2,4 procent de hoogte in.

06.58 – Wall Street dook gisterenavond in het rood

Goedemorgen,

De Amerikaanse beleggers bleven not amused door het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Fed.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde gisterenavond 1,06 procent in de min, op 3.719.89 punten;
 • de techindex Nasdaq liet het meeste verlies noteren, namelijk 1,73 procent, en gleed naar 10.342.94 punten;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 0,46 procent, en sloot op 32.001,25 punten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.