Live Beursblog – 2 november 2022 – Business AM

21.09 – Donkerrode sluiting op Wall Street

De Amerikaanse beleggers zijn duidelijk not amused door het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Fed, ook al zullen die iets lager zijn dan de vorige.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 2,50 procent in de min;
 • de techindex Nasdaq liet het meeste verlies noteren, namelijk 3,4 procent;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 1,55 procent.

Onze blogdag zit er alvast op. Fijne avond verder, en tot morgen!

20.32 – Ferrari kan uitpakken met mooie cijfers

20.08 – Na aanvankelijk positief te reageren op besluit Fed, zijn winsten op Wall Street alweer weg

Ook na de volgende meeting zal de rente weer worden opgetrokken, zij het – misschien – wat minder fors dan deze keer. Dat was de boodschap van de Fed. Die focus op lagere renteverhogingen in de toekomst deed Wall Street aanvankelijk groen kleuren, maar intussen is de glimlach op het gezicht van de Amerikaanse belegger verdwenen.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 staat 0,87 procent in de min, op 3.822,37 punten;
 • de techindex Nasdaq laat 1,39 procent verlies noteren en is naar 10.738,98 punten gegleden;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verliest 0,25 procent en staat nu op 32.572,50 punten.

19.07 – Fed trekt rente voor vierde keer op rij met 75 basispunten op

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve heeft zijn campagne om de rente agressief te verhogen voortgezet. De toezichthouder kondigde een vierde achtereenvolgende renteverhoging van 75 basispunten aan. Tegelijkertijd lichtte de Fed een tipje van de sluier over hoe de renteverhogingen in de toekomst kunnen worden afgeremd. 👇

18.22 – Aandeelhouders Exmar keuren dividend goed

Aandeelhouders van rederij Exmar hebben vandaag tijdens een bijzondere algemene vergadering het dividendvoorstel van 0,95 euro per aandeel bruto goedgekeurd, zo schrijft ABM. Dit maakte de scheepvaartgroep na afloop van de vergadering bekend. Het dividend wordt op 9 november gestort. Het aandeel noteert daarom op 7 november ex-dividend.

17.42 – Europese beurzen kunnen het hoofd niet boven water houden

De Europese beurzen zijn er vandaag niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. De Eurostoxx50 liet vandaag 0,75 procent liggen en de Bel20 dook 1 procent lager.

 • UCB was vandaag de koploper van de Belgische sterindex. Het farmabedrijf eindigde 1,15 procent hoger.
 • VGP dook 11,55 procent lager. Het vastgoedbedrijf kreeg rake klappen nadat Barclays het koersdoel verlaagde van 125 naar 70 euro (zie bericht 10.28 uur).

17.29 – Verhoging koersdoel geeft Azelis vleugels

KBC Securities heeft deze voormiddag het koersdoel voor de chemiegroep Azelis verhoogd van 24,3 naar 27 euro. Daarenboven heeft het beurshuis het advies gewijzigd van houden naar kopen. Resultaat: het aandeel schoot vandaag 5,9 procent de hoogte in.

16.44 – Proximus verhoogt volgend jaar zijn tarieven

15.33 – CEO cryptobedrijf: “Cryptowinter zal alleen maar erger worden”

Kathleen Breitman, CEO en mede-oprichter van Tezos — foto: Getty

Volgens Kathleen Breitman, CEO van blockchainbedrijf Tezos, zal de ellendige toestand waarin de cryptosector zich bevindt, alleen maar verhevigen.

Toen ze op een conferentie in Lissabon gevraagd werd naar de koersdalingen van de cryptomunten dit jaar, zei Breitman: “Veel (waarderingen) werden opgeblazen door goedkoop geld, en werden ondersteund door durfkapitalisten die probeerden te pumpen” (ze verwijst naar ‘pump-and-dump’-koersmanipulatie, red.). Verder: “Er ging veel easy money het systeem in en ik denk dat dit een aantal dingen op kunstmatige wijze stimuleerde, vooral de waarderingen van veel cryptobedrijven”. Meer hier (€).

14.59 – Marktwaarde Amazon dondert onder kaap van 1.000 miljard dollar

Amazon heeft een mokerslag gekregen na de publicatie van het kwartaalrapport afgelopen donderdag. Sindsdien noteert het aandeel ruim 12 procent in de min. In vergelijking met begin dit jaar verloor de e-commercegigant bijna 45 procent, waardoor de marktwaarde nu zo’n 990 miljard dollar bedraagt. Daarmee duikt de beurswaarde van Amazon voor het eerst sinds het pandemiejaar 2020 onder de symbolische grens van 1.000 miljard dollar.

Meer… hier of 👇

14.41 – Lichtrode opening Wall Street in aanloop naar Fed-vergadering

De bestuursleden van de Federal Reserve zitten vandaag samen om het rentebeleid te bespreken. Verwacht wordt dat Fed-voorzitter Jerome Powell opnieuw een verhoging met 75 basispunten zal aankondigen. In afwachting van het rentebesluit kleurt Wall Street lichtrood.

De S&P500 duikt na enkele minuten handelen 0,45 procent in het rood en de Dow Jones noteert 0,4 procent lager. De Nasdaq laat eveneens 0,4 procent liggen.

13.52 – Duitse werkloosheid stabiel

Het aantal werklozen in de locomotief van de eurozone is in oktober licht opgelopen, maar het werkloosheidspercentage bleef onveranderd, zo meldt het Duitse Federale Arbeidsbureau vandaag.

 • In totaal zaten er in oktober 2,442 miljoen Duitsers zonder job, zo schrijft ABM Financial News. In september waren dit er nog 2,486 miljoen.
 • Daarmee kwam het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage vorige maand uit op 5,5 procent, gelijk aan het percentage in september en augustus.

12.41 – Elon Musk zet 50 Tesla-programmeurs aan het werk bij Twitter

Elon Musk heeft meer dan 50 Tesla-programmeurs van het Autopilot-team bij Twitter aan het werk gezet, zo meldt CNBC. De entrepreneur wil haast maken met het doorvoeren van wijzigingen aan het platform.

Ook twee werknemers van de Boring Company (die ondergrondse tunnels bouwt) en één van Neuralink (brein-computerinterface) zijn voor Twitter aan het werk gegaan. Beide bedrijven van Musk. Meer weten? Volg dan deze link.

Twitter-eigenaar Elon Musk. (Getty Images)

12.23 – Ook Recticel krijgt een koersdoelverlaging

Met Recticel krijgt, na VGP (zie bericht van 10.28 uur), nog een ander Belgisch bedrijf een koersdoelverlaging te slikken. Het beurshuis Berenberg verlaagt het koersdoel van 22 euro naar 18 euro. Het advies blijft wel “kopen”. Op dit moment noteert de isolatiefabrikant 3,5 procent in het rood. Daarmee bedraagt de koers 13,2 euro.

11.36 – S&P Global Ratings verlaagt rating Credit Suisse

S&P Global Ratings heeft de kredietrating van Credit Suisse verlaagd van BBB tot BBB-. Indien de Amerikaanse kredietbeoordelaar de rating verder verlaagt, zal er sprake zijn van een zogenaamde rommelrating voor de Zwitserse financiële instelling.

S&P Global Ratings waarschuwt dat de aangekondigde herstructurering gepaard gaat met enorme uitvoeringsrisico’s in het huidige klimaat. Het aandeel noteert momenteel 1,4 procent in het rood.

11.14 – CEO van Maersk waarschuwt voor “donkere wolken aan de horizon”

Maersk maakte vandaag de cijfers voor het derde kwartaal bekend. De Deense containergigant rapporteerde een brutowinst van 10,9 miljard dollar gedurende het derde kwartaal. Dat is aanzienlijk meer dan analisten hadden voorspeld. De winst is tegenover dezelfde periode een jaar terug met 60 procent toegenomen. De onderliggende winst van Maersk, voor de aftrek van rente en belastingen, zal in 2022 ongeveer 31 miljard dollar bedragen, zei het bedrijf.

Toch waarschuwt CEO Søren Skou voor donkere wolken aan de horizon. “Dat komt door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis in Europa, de torenhoge inflatie in grote delen van de wereld en de angst voor het recessiespook. Door al die zaken zal de vraag naar goederen dalen”, klinkt het. Lees er alles over op onze site.

10.59 – Pakt de Bank of England deze week uit met de grootste renteverhoging sinds 1989?

Het regent deze week rentebesluiten. Vandaag is het de beurt aan de Federal Reserve, en donderdag volgt de Bank of England. Verwacht wordt dat beide centrale banken de rente optrekken met 75 basispunten. Voor de monetaire instelling in het Verenigd Koninkrijk zou dat de grootste verhoging sinds 1989 zijn. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

10.28 – VGP zakt verder weg

Het aandeel van VGP noteert 11 procent in de min. Het vastgoedbedrijf is daarmee het slechtst presterende aandeel van de Bel20. Beleggers drukken op de verkoopknop nadat Barclays het koersdoel verlaagde van 125 naar 70 euro. Voorts handhaaft de financiële instelling voortaan een underweight-advies, tegenover een overweight-advies eerder.

09.41 – Solvay verhoogt verwachtingen voor dit boekjaar

Het chemiebedrijf Solvay komt donderdag met het volledig rapport over het derde kwartaal, en zei vorige week dat de omzet op 3,6 miljard euro is uitgekomen met een aangepaste EBITDA van 900 miljoen euro. Daarmee zei Solvay nieuwe records te hebben gerealiseerd.

De analisten van Credit Suisse hadden al gerekend op sterke cijfers, waarbij Solvay geholpen werd door de “sterke vraag”. De Zwitserse bank rekende aanvankelijk op 789 miljoen euro aan aangepaste EBITDA, wat al 9 procent meer was dan waarop de consensus rekende. Lees er hier meer over.

09.04 – Bel20 start handelsdag in het rood

In afwachting van het Amerikaanse rentebesluit kleuren de Europese beurzen lichtgroen. De Eurostoxx50 staat op een winst van 0,35 procent na het luiden van de openingsbel. De Bel20 daarentegen duikt 0,35 procent lager.

VGP is de grootste daler in de Belgische sterindex. Het vastgoedbedrijf tuimelt zo’n 10 procent naar beneden.

08.55 – Tessenderlo lanceert bod op Picanol

Het industriële conglomeraat Tessenderlo lanceert het omruilbod op de weefgetouwenfabrikant Picanol. Dat meldt De Tijd. Luc Tack staat aan het hoofd van de twee ondernemingen. Hij kondigde in juli al aan dat Tessenderlo 2,43 nieuwe eigen aandelen bood voor één aandeel van Picanol. Dat bod werd uiteindelijk aangepast naar 2,36 aandelen van Tessenderlo. Dat bod start vandaag en loopt tot 14 december.

Luc Tack – Getty Images

08.46 – Jack Dorsey blijft aandeelhouder Twitter

Mede-oprichter van Twitter Jack Dorsey houdt een belang van 2,4 procent in Twitter. Hij schuift zijn belang uit het beursgenoteerde bedrijf door naar het nu private X Holdings.

08.41 – Musk introduceert nieuw maandelijks abonnement

De kersverse Twitter-baas Elon Musk heeft aangekondigd dat Twitter een nieuw maandelijks abonnement van 8 dollar zal lanceren. Hiermee krijgen gebruikers het bekende blauwe vinkje achter hun naam en wordt hen minder reclame voorgeschoteld. Meer weten? Volg dan deze link.

08.18 – Waarom blijft Toyota recordaantal voertuigen produceren?

Sinds het begin van de coronacrisis kampen autobouwers wereldwijd met een tekort aan chips en bepaalde metalen, onderdelen die van essentieel belang zijn voor de productie van wagens. Dat houdt de groei van veel autofabrikanten tegen; Ford, Volvo en Volkswagen wezen eerder op de aanhoudende tekorten, waarbij de winstprognoses verlaagd werden. Toch wist Toyota in het derde kwartaal 30 procent meer auto’s te produceren. Hoe komt dat? Lees er in dit artikel op onze site alles over.

07.53 – Verhoogt de Federal Reserve opnieuw de rente met 75 basispunten?

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zal vandaag opnieuw een renteverhoging aankondigen. Vraag is: pakt hij opnieuw uit met een verhoging met 75 basispunten? Economen verwachten dat alvast.

Volgens de marktkenner Michael Hewson van CMC Markets zijn er nog weinig Fed-bestuurders die zich hebben uitgesproken over het terugschroeven van het tempo van de renteverhogingen, hoewel de eerste barstjes in de consensus mogelijk wel zichtbaar worden. Zo zei voorzitter van de San Francisco Fed, Mary Daly vorige week dat de Fed na november wellicht moet gaan praten over minder agressieve renteverhogingen.

Fedvoorzitter Jerome – “Jay” – Powell – Getty Images

07.46 – Omzet AMD houdt stand

Advanced Micro Devices (AMD) heeft in het derde kwartaal zoals verwacht fors meer omzet geboekt, terwijl de aangepaste winst iets lager was dan verwacht.

De nettowinst daalde van 923 miljoen tot 66 miljoen dollar. Exclusief kosten van aandelenopties voor personeel en andere bijzondere posten daalde de winst van 0,73 naar 0,67 dollar per aandeel. De omzet steeg van 4,31 miljard naar 5,57 miljard dollar. Analisten rekenden vooraf op 5,65 miljard dollar omzet en een winst per aandeel van 0,69 dollar.

Het aandeel won nabeurs ruim 4 procent. Lees er hier meer over.

07.39 – Groene taferelen in Azië

Het merendeel van de beurzen in Azië noteert overtuigend in de plus vandaag. De Hang Seng Index noteert 2,4 procent in het groen en de SSE Composite index in Shanghai doet er 1 procent bij. Ondanks de sterke prestatie van Sony noteert de Nikkei225 in Tokio nipt het rood (-0,05 procent).

07.22 – Sony schiet 7 procent hoger

Het Japanse conglomeraat Sony noteert 7 procent in de plus op de beurs van Tokio na de publicatie van de kwartaalresultaten. De winst per aandeel bedroeg 1,54 dollar. Het bedrijf rapporteerde 19,9 miljard dollar aan inkomsten en overtrof daarmee de verwachtingen met 1,9 miljard dollar.

In hetzelfde kwartaal een jaar geleden verdiende het bedrijf 1,55 dollar per aandeel op een omzet van 21,6 miljard dollar.

06.58 – Wall Street sloot handelsdag in het rood af

Wall Street heeft de eerste handelsdag van de maand in het rood afgesloten.

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 0,41 procent in de min, op 3.856,10 punten;
 • de techindex Nasdaq liet 0,89 procent verlies noteren en gleed naar 10.890,85 punten;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 0,24 procent en sloot op 32.653,20 punten.

Vandaag kijken de beleggers uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

Meer