CEO van ‘s Werelds grootste containerrederij Maersk waarschuwt voor “donkere wolken aan de horizon”, ondanks recordwinst

De Deense multinational Maersk, de grootste containerrederij in de wereld, heeft woensdag gewaarschuwd dat er “donkere wolken aan de horizon” zijn voor de wereldwijde economie.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren hebben problemen met de toeleveringsketens, het gevolg van de COVID-pandemie, voor behoorlijk wat chaos gezorgd op de internationale markten. Dat Maersk, een van de grootste spelers in de sector, nu waarschuwt voor woelige economische tijden, is dan ook een belangrijke economische indicator. Het bedrijf verscheept zo’n 12 miljoen containers per jaar en is volgens CNBC een “barometer voor de wereldhandel”.

De essentie: Woensdag maakte Maersk de cijfers voor het derde kwartaal bekend. Daaruit blijkt dat het een recordwinst kon boeken. Toch zou de vraag naar goederen beginnen af te nemen.

  • De Deense containergigant rapporteerde een brutowinst van 10,9 miljard dollar gedurende het derde kwartaal. Dat is aanzienlijk meer dan analisten hadden voorspeld. De winst is tegenover dezelfde periode een jaar terug met 60 procent toegenomen.
  • De onderliggende winst van Maersk, voor de aftrek van rente
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20