Rechtszaak Ripple belangrijk voor crypto-regulering: “Dit zal bredere implicaties hebben”

Fintechbedrijf Ripple zet positieve stappen in zijn juridische vete met de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Dat vertelde Brad Garlinghouse, de CEO van de onderneming, maandag aan zakenzender CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

In december 2020 heeft de SEC een rechtszaak aangespannen tegen Ripple. De beurswaakhond maakt zich zorgen over de banden van Ripple met XRP, omdat het bedrijf en zijn leidinggevenden voor 1,3 miljard dollar aan tokens zouden hebben verkocht in een niet-geregistreerd effectenaanbod. Maar Ripple beweert dat XRP niet moet worden beschouwd als een effect, een classificatie die het onder regelgevend toezicht zou brengen. Het besluit in deze rechtszaak wordt hoe dan ook héél interessant voor de crypto-industrie.

Garlinghouse zei dat hij verwacht dat de zaak, die draait om XRP, ’s werelds op zeven na grootste cryptomunt, volgend jaar waarschijnlijk tot een conclusie zal komen.

“We zien redelijk goede vooruitgang ondanks een traag verlopende rechtsgang”, meldde hij.

“We zien duidelijk dat de rechter goede vragen stelt. En ik denk dat de rechter zich realiseert dat dit niet alleen over Ripple gaat, dit zal bredere implicaties hebben.”

Garlinghouse heeft het vooral over hoé regelgevers crypto-tokens na deze rechtszaak zullen classificeren. Toen Tesla aankondigde Bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden, meldde de elektrische automaker dat ze de digitale munten als intangible asset (immateriële vaste activa) gingen opnemen, bijvoorbeeld. Maar dat is één interpretatie.

Onder de loep

Het proces komt op een moment dat regelgevers over de hele wereld cryptomunten onder de loep nemen.

Garlinghouse zei dat de Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Singapore en Zwitserland voorbeelden zijn van landen die “leiderschap” tonen als het gaat om het reguleren van crypto. China en India zijn voorbeelden van hoe het niet moet: deze staten hebben (te) hard opgetreden tegen de industrie, klinkt het.

Winst van meer dan 370 procent

Ripple, dat is gevestigd in San Francisco, genereerde veel buzz tijdens de crypto-gekte van eind 2017 en 2018, toen de prijzen van Bitcoin, Ether en andere cryptomunten omhoogschoten naar recordhoogten.

XRP, een token waarmee Ripple nauw is verbonden, profiteerde van die rally en bereikte een recordhoogte van meer dan 3 dollar. De munt is sindsdien dramatisch gedaald ten opzichte van die prijs. Toch surft ze weer mee op de laatste populariteitsgolf van crypto, met een winst van meer dan 370 procent year-to-date.

Grensoverschrijdende betalingen

De technologie van Ripple is ontworpen om banken en andere financiële dienstverleners sneller en tegen lagere kosten geld te laten versturen over de grens. Het bedrijf brengt ook een ander product op de markt dat gebruik maakt van XRP voor grensoverschrijdende betalingen, genaamd On-Demand Liquidity.

Ripple, een privaat bedrijf, wordt gewaardeerd op 10 miljard dollar. Het heeft onder meer Alphabets durfkapitaalbedrijf GV, Andreessen Horowitz en het Japanse SBI Holdings als investeerders.

(kg)

Meer